Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V březnu začne fungovat srážecí stanice, která sníží množství fosforu v Jordánu

V březnu začne naplno fungovat srážecí stanice, která bude snižovat množství fosforu v táborské údolní nádrži Jordán. Výrazně se tím zlepší kvalita vody. Za pořízení stanice, která se bude nacházet u Stoklasné Lhoty, radnice zaplatila 5,5 milionu korun.

„Rád bych ale podotkl, že srážení fosforu není všelék, kvalitě vody pomůže výrazně, ale ne maximálně. Dokončením stanice opatření na Jordánu rozhodně nekončí. O dalších krocích budeme veřejnost informovat," uvedl místostarosta Radoslav Kacerovský (Tábor 2020). Podle vědců je v průměru v Jordánu 20 až 40 mikrogramů fosforu na litr, maxima jsou dokonce 80 mikrogramů. Pro rekreační využití je ideální hodnota pod 20 mikrogramů na litr.

Město problém řeší několik let. Srážecí stanice bude zachytávat i řadu dalších nežádoucích látek. Odborníci upozorňují, že čistá voda bez sinic se v nádrži neukáže hned, určitě ne naplno tuto sezonu. Nějakou dobu totiž trvá, než se povodí srážedlem prosytí. Vědci už dříve doporučili městu několik opatření proti zhoršování kvality vody. Kromě vybudování srážecí stanice fosforu mezi ně patří regulace složení rybí obsádky a jednání s obcemi v povodí o stavbě čističek odpadních vod.

Jordán byl vybudován v roce 1492 a je pravděpodobně nejstarší přehradní nádrží v Česku. Je určen k zásobování Tábora pitnou vodou. Jeho odbahnění, které po více než dvou letech skončilo v létě 2014, stálo 466 milionů korun. Ze dna Jordánu postupně zmizelo přes 260 tisíc krychlových metrů bahna. Rozsáhlou revitalizaci zkomplikovalo dvojí protržení hráze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MU Tábor

Štítky ČR, správa, voda, ekologie, rekreace, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V březnu začne fungovat srážecí stanice, která sníží množství fosforu v Jordánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.