Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Největší jihočeská města podpoří oblasti zasažené zemětřesením

Dvě největší jihočeská města chtějí věnovat peníze nebo materiální pomoc pro oblasti zasažené zemětřesením v Turecku a Sýrii. České Budějovice na to plánují uvolnit milion korun, Tábor chce poslat finanční dar 120 tisíc korun. Finanční podporu věnuje i Písek, který chce uvolnit 300 tisíc korun.

"Budeme o tom rozhodovat na pondělním zastupitelstvu. Navrhujeme 500 tisíc korun jako finanční dar a pak materiální pomoc v hodnotě dalšího půl milionu korun," řekla českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

"Postiženým oblastem se snaží finančně přispět řada municipalit v České republice, například tak učinil i Jihočeský kraj. Proto se k podobné podpoře chce připojit i Tábor," uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Jihočeský kraj věnuje jako pomoc pro oblasti zasažené zemětřesením v Turecku a Sýrii tři miliony korun. Peníze předá organizaci Člověk v tísni, rozhodlo minulý týden zastupitelstvo.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly počátkem minulého týdne především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie. Podle oficiálních bilancí si v Turecku a Sýrii vyžádalo přes 37 tisíc mrtvých. Česko původně vyslalo do Turecka tým 68 záchranářů, jehož členy jsou vedle hasičů i lékaři, stavební inženýři či kynologové. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dorazil do Turecka minulé úterý. O víkendu se k němu připojili další dva hasiči, kteří přiletěli armádním letounem CASA spolu s nákladem humanitární pomoci a vybavením pro hasiče. Součástí humanitární pomoci bylo především oblečení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky ČR, Turecko, Sýrie, správa, katastrofy, zemětřesení, České Budějovice, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší jihočeská města podpoří oblasti zasažené zemětřesením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.