Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První malý modulární reaktor by mohl u temelínské elektrárny stát v roce 2032

Už za devět let by mohl stát v Temelíně první malý modulární reaktor. Dnes o tom informovali zástupce společnosti ČEZ na tiskové konferenci. Podle energetického gigantu by podobné zařízení mohlo do budoucna vzniknout také v Tušimicích, Prunéřově, Ledvicích, Poříčí, Dětmarovicích a Dukovanech. Jde o místa, kde jsou nyní uhelné či jiné elektrárny.

POLITICKÁ KORIDA: Jaký názor mají budějčtí zastupitelé na malé modulární reaktory?

Téma malých modulárních reaktorů se ve veřejném prostoru začíná řešit čím dál více. Jaký názor na to mají českobudějovičtí zastupitelé? Je to podle nich budoucnost energetiky? Na to jsme se jich zeptali v dalším dílu Politické koridy.

„Primárně, když se díváme na lokality, které by byly pro malé modulární reaktory vhodné do budoucna, díváme se na lokality, které jsou ve vlastnictví Skupiny ČEZ. Dává smysl jimi nahradit stávající uhelné elektrárny, jakožto dosluhující zdroj. Zavázali jsme se k odklonu od uhlí. Časově se nám to ne vždy potkává. Nejspíš budeme muset dočasně vyjít s plynem, ale lokality, které jsou na severu Čech nebo na severu Moravy, kde je významná průmyslová výroba, dávají smysl. I proto, že je tam centrální zásobování teplem a i to by budoucí modulární reaktory byly schopné obhospodařit,“ shrnula na dnešní tiskové konferenci ředitelka útvaru ČEZ pro rozvoj malých modulárních reaktorů Silvana Jirotková.

Malé modulární reaktory se mají stavět snáz a rychleji než velké jaderné reaktory. Rozlohou odpovídají například velikosti fotbalového hřiště. Jejich výkon definuje Mezinárodní agentura pro jadernou energii jako jadernou elektrárnu s výkonem do 300 megawattů elektrických. 

Společnost ČEZ už v loňském roce ukončila první fázi geologických prací u Jaderné elektrárny Temelín. Malý modulární reaktor má stát na pozemcích nedaleko stávajícího areálu. Kolik bude stavba reaktoru stát, nikdo ze zástupců ČEZ zatím neuvedl.

Za velmi vhodné lokality označila Jirotková Dětmarovice a Tušimice. ČEZ také zvažuje, že malý modulární reaktor by mohl být v Mělníku. Společnost chce letos a příští rok dospět k výběru technologie pro první modulární jaderný reaktor v zemi. Spolupracuje se sedmi firmami, které technologie vyvíjí. Skupina ČEZ podepsala už dřív dohody o spolupráci s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec.

ČEZ navázal zároveň spolupráci ohledně stavby malých modulárních reaktorů s firmou Westinghouse. Tato americká firma by měla nabízet zmenšený model velkého jaderného bloku.

Z plánů v Temelíně máme obavy, říkají Rakušané u hranic. Protesty jsou reálné

Není to tak dávno, kdy obyvatelé sousedního Rakouska zablokovali hraniční přechody s Českou republikou. Důvodem byla Jaderná elektrárna Temelín, která sousedy zvedá ze židle i nyní. Budějcká Drbna zjišťovala, jaká je v příhraničí nálada.

ČEZ plánuje také další investice, jelikož potřebuje zajistit minimálně šedesátiletý provoz temelínské elektrárny. Pomoci tomu mají i průběžné modernizace. Ke klíčovým projektům patří prodloužení palivové kampaně, modernizace řídicích systémů nebo příprava na výměnu generátoru. Celkově ČEZ na letošní rok pro Jadernou elektrárnu Temelín naplánoval 271 investičních akcí, tedy o 46 více než loni. Vynaloží na ně 3,6 miliard korun. Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval přes 28 miliard korun.

„Obě české jaderné elektrárny chceme udržet v nejlepší možné kondici. Průběžná modernizace a zvyšování efektivity je cesta, jak toho dosáhnout. V následujících letech nás v tomto směru čekají klíčové projekty,“ dodal Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

V letošním roce by ČEZ v Temelíně chtěl také nasadit nový software, který bude hlídat ekonomický provoz hlavních výrobních bloků. „Jeho úkolem bude monitorovat veškerá zařízení v nejaderné části elektrárny, například čerpadla, výměníky nebo kondenzátory s cílem optimalizovat jejich provoz tak, aby elektrárna měla co nejnižší vlastní spotřebu elektřiny a nejvyšší výrobu. To jí umožní dodat do přenosové soustavy více elektřiny. Software by měl přinést úsporu v řádu jednotek tisíc MWh za rok,“ doplnil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky ČEZ, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, Dětmarovice, Tušimice, Ledvice, Temelín, Dukovany, Prunéřov, jaderná elektrárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První malý modulární reaktor by mohl u temelínské elektrárny stát v roce 2032  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.