Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaký názor mají budějčtí zastupitelé na malé modulární reaktory?

Téma malých modulárních reaktorů se ve veřejném prostoru začíná řešit čím dál více. Jaký názor na to mají českobudějovičtí zastupitelé? Je to podle nich budoucnost energetiky? Na to jsme se jich zeptali v dalším dílu Politické koridy.

Otázka: Jaký je Váš názor na vybudování malého modulárního reaktoru? Je to podle Vás budoucnost energetiky?


Viktor Lavička (ANO)

Modulární reaktory jsou jedním z řady možných řešení nedostatku elektrické energie a mohou se stát vhodným doplňkem energetického mixu. Nicméně jejich realizace je na samém počátku a přesto, že již existují technická řešení, není ještě podobný typ reaktoru v reálném provozu. Je potřeba projektovou přípravu zaměřit na sběr dat a informací, které by měly poskytnout dostatek podkladů pro možnou realizaci podobného projektu v České republice. 

Šimon Heller (KDU-ČSL)

Malé modulární reaktory jsou do budoucna obrovskou příležitostí. V aktuální energetické krizi se jasně ukazuje, že jádro je pro Česko zásadní zdroj v rámci energetického mixu. Proto podporuji jak rozšíření "velkých" jaderných elektráren Temelín a Dukovany, tak malých modulárních reaktorů.

Ivo Moravec (HOPB)

Viděno očima dneška i blízké budoucnosti dávají malé modulární jaderné reaktory smysl. Modulární nukleární reaktory ponesou nižší finanční zátěž při výstavbě elektrárny a tedy i snadnější možnost splácení investice. Pokud se podaří výrobu standardizovat, vejde se výstavba elektrárny do tří, možná i dvou let. Malé jaderné elektrárny by mohly přispět k decentralizaci elektrické rozvodné sítě, což není bez vlivu na energetickou bezpečnost. Jaderné elektrárny spolu s obnovitelnými zdroji se jeví být vhodným mixem pro uspokojování potřeby elektrické energie. Pominu-li končící uhelné elektrárny, mohly by jaderné elektrárny být v mixu nahrazeny plynovými elektrárnami, které jsou ocejchovány negativním vlivem na klima i energetickou bezpečnost.

Budoucnost energetiky pro mě představuje sen alchymistů - jaderná fúze. Fúze, která pohání hvězdy, může zabezpečit potřebu energie, která není takřka ničím omezená a je šetrná k životnímu prostředí. Dnes vidíme, že obnovitelné zdroje energie hrají a budou hrát stále důležitější roli. Neuspokojí ovšem veškerou poptávku a budou zapotřebí centralizované zdroje, jako je fúze.

Alice Stierandová (SPD)

Zatím není známá efektivita tohoto zdroje v poměru s investicí na realizaci projektu. Nikde není zmínka o tom, kdo to bude financovat. JETE byla postavena za peníze našich občanů a ti mají nejvyšší cenu elektřiny v Evropě. Výrobní cena 1 Mwh je 0,30 hal. a je ostuda naší vlády, že nečinně přihlíží tomu za kolik se prodává našim občanům. V současné době máme elektřiny pro naše občany dostatek a měli bychom řešit ceny energií, nikoliv pilotní projekty. Kvůli malému výkonu by se snad mohl použít modulární reaktor jako regionální zdroj v budoucnosti, pokud bude splňovat bezpečný provoz jaderného zařízení.

Zuzana Kudláčková (Piráti)

Modulární reaktor v Temelínské elektrárně má být zkušební. Mezi jihočeskými Piráty se shodneme, že výzkum v této oblasti je třeba podporovat. Smyslem malých modulárních reaktorů je, že by zjednodušeně řečeno nahradily uhelné kotle v naší teplárně a dokázaly tak zásobit město cenově dostupným a bezemisním teplem i elektrickou energií. To bude ale nejdříve několik let po úspěšném testu v Temelíně. Modulární reaktory vypadají slibně, ale rozhodně ne jako jasná volba. Na to je příliš brzy. Posouzení každého konkrétního projektu je otázka především pro odborníky za účasti veřejnosti, ne už tak pro politiky. My musíme dbát na bezpečnost a kvalitní odborné posouzení. A v neposlední řadě komunikovat v maximální možné šíři s veřejností.

Petr Maroš (ODS)

Možnost vybudování malého modulárního reaktoru u Temelína jednoznačně vítám. Myslím si, že elektrické energie bude potřeba stále více a českou soběstačnost, ke které by mohl takovýto modulární reaktor přispět, považuji za správnou cestu. Společně s malými obnovitelnými zdroji v podobě domácích fotovoltaik modulární reaktory považuji za budoucnost energetiky. Navíc povolovací proces umožňující reaktor postavit by mohl být mnohem kratší než u vybudování reaktorů, které už v Temelíně máme. I to vidím jako velký přínos tohoto nápadu.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Martin Maršík (Jihočeši 2011) na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaderná elektrárna Temelín

Štítky politická korida, politika, korida, české budějovice, modulární reaktor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaký názor mají budějčtí zastupitelé na malé modulární reaktory?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.