Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Budějovice uvolní pro oblasti zasažené zemětřesením téměř milion korun

České Budějovice uvolní jako pomoc pro oblasti zasažené zemětřesením v Turecku a Sýrii téměř milion korun. Částku 500 tisíc korun věnuje jako hotovost a téměř za půl milionu korun daruje materiální pomoc. Na dnešním zasedání o tom rozhodli českobudějovičtí zastupitelé. Pro hlasovalo všech 44 přítomných.

Pomoc oblastem zasaženým zemětřesením město poskytne prostřednictvím organizace Člověk v tísni. "Je to především kvůli tomu, že do Sýrie se jinak těžko dá nějaká pomoc dostat. A Člověk v tísni tam má své pobočky. Turecku bychom prostřednictvím Evropské unie dokázali pomoct i jinou cestou," uvedl zastupitel a poslanec Roman Kubíček (ANO).

České Budějovice jsou další jihočeskou samosprávou, která se rozhodla věnovat peníze pro oblasti zasažené zemětřesením. Písek chce uvolnit 300 tisíc korun a Tábor 120 tisíc korun. V obou případech ještě musí záměr schválit zastupitelstva. Jihočeský kraj tři miliony korun. Peníze předá organizaci Člověk v tísni, rozhodlo před dvěma týdny zastupitelstvo.

Zemětřesení zasáhlo Turecko a Sýrii začátkem února a podle odhadů kvůli němu zemřelo 47.000 lidí a vyžádalo si i rozsáhlé materiální škody. Po prvním otřesu o síle 7,8 stupně následovaly tisíce dalších otřesů, z toho desítky o síle pět nebo šest stupňů. Zemětřesní podle tureckého viceprezidenta Fuata Oktaye srovnalo se zemí nebo vážně poškodilo asi 105 tisíc budov, ve kterých bylo asi 384 500 bytů.

Na záchranných operacích v Turecku se podílely i mezinárodní týmy včetně toho z České republiky. Češi ve městě Adiyaman vyprostili ze sutin 78 mrtvých těl a dva živé lidi. Do Česka se vrátili v pátek.

V sousední Sýrii se s dopady katastrofy podle OSN potýká nejméně 8,8 milionu lidí a většina z nich potřebuje nějakou formu humanitární pomoci. Situace v Sýrii byla pro mnoho lidí v důsledku dlouholeté občanské války a ekonomické krize katastrofální již před zemětřesením.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, Turecko, Sýrie, správa, příroda, katastrofy, zemětřesení, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice uvolní pro oblasti zasažené zemětřesením téměř milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.