Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Záchranáři v sanitkách najezdili minulý rok téměř tři miliony kilometrů. Nejčastěji řeší zhoršený zdravotní stav

Jihočeští záchranáři najezdili v loňském roce téměř tři miliony kilometrů. Ve vrtulníku strávili přes 500 letových hodin. To je jen zlomek statistik Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Oproti loňskému roku přibylo ošetřených pacientů, ale i samotných výjezdů.

Jihočeská záchranná služba loni ošetřila 70 687 pacientů. Je to téměř o 5000 více než v roce 2021. Meziročně vzrostl i počet výjezdů, kterých bylo loni 86 524. O rok dříve šlo o 79 348 výjezdů. „Co se skladby výjezdů týče, tak stále platí, že jedním z nejčastějších výjezdů záchranné služby je k pacientovi, u něhož došlo ke zhoršení zdravotního stavu v souvislosti s jeho základním interním onemocněním," uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová.

Dodala, že loni zdravotníci zasahovali ve 439 případech u akutního infarktu. Zajistili také péči pro 1607 pacientů s cévní mozkovou příhodou, které převáželi do nemocnic. „Také výjezdů k těmto diagnózám jsme zaznamenali (meziroční) nárůst v řádech desítek událostí," řekla mluvčí.

Stoupá také počet zraněných, které záchranáři ošetřili. Loni jich bylo 14 013, což je o 3000 více než v roce 2021. „Je to velmi pestrá indikace. Od řezných, sečných a zhmožděných ran počínaje, přes úrazy sportovní, pracovní a zahrádkářsko-kutilské, těžkými popáleninami a pády z výšky konče," řekla Fajtlová.

Vrtulník jihočeské letecké záchranné služby loni vzlétl k 765 událostem a ve vzduchu strávil přes 562 letových hodin. Posádky v sanitních vozidlech za rok najezdily téměř tři miliony kilometrů. Záchranáři loni zasahovali u 2358 dopravních nehod. V Jihočeském kraji má záchranná služba 33 základen, na nichž pracuje 55 posádek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JK

Štítky ČR, zdraví, záchranná, Jihočeský, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři v sanitkách najezdili minulý rok téměř tři miliony kilometrů. Nejčastěji řeší zhoršený zdravotní stav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.