Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Groz-Beckert: Jehlařský gigant slaví v České republice 30. výročí

PR článek

Společnost Groz-Beckert Czech letos v lednu oslavila stejně jako Česká republika 30 let. Způsoby „zrození“ těchto „vrstevníků“ byly ovšem značně odlišné. Zatímco ČR před třiceti lety vznikla rozdělením tehdejšího Československa, Groz-Beckert vznikla naopak spojením. Spojením umu a zkušeností českých techniků s německým kapitálem a mnohaletým know-how.

Jako výrobce byla společnost ve více než stovce zemí světa známa i před tím, než se stala součástí koncernu Groz-Beckert – většina produkce šla totiž na export.

Tradice výroby jehel v závodech České Budějovice, Lužice u Hodonína a Valašské Klobouky sahá do padesátých let minulého století. Pamětníci si jistě vzpomenou na tehdejší název podniku Igla a později Akra. Ručně šicí jehly v důvěrně známém obalu ve tvaru košíčku nebo eloxované barevné pletací jehlice nechyběly v žádné domácnosti. V tehdejším sortimentu však byly zastoupeny také pletací jehly na výrobu punčochového zboží, ložiskové jehly, chirurgické jehly, rybářské háčky nebo průmyslové hroty.

Historie koncernu Groz-Beckert však sahá až do roku 1852. Tehdy byly v Německu založeny společnosti „Theodor Groz & Söhne“ a „Ernst Beckert“, které se v roce 1937 sloučily, postupně budovaly výrobní závody a prodejní pobočky po celém světě. Výrobní portfolio se krok za krokem rozšiřovalo nejen o nové typy jehel, ale o celé technologie.

Nyní lze bez nadsázky říci, že bez Groz-Beckert by svět byl nahý.

Textilie vyrobené jehlami Groz-Beckert totiž najdete nejen na sobě, ale také doma, v autě, ve zdravotnictví, stavebnictví nebo v kosmu – zkrátka úplně všude.

Typickým příkladem jsou tkané textilie, z nichž se vyrábí látky na obleky nebo šaty, džínovina, bytové textilie a mnoho dalších. A právě v českobudějovickém závodě, který je zároveň sídlem Groz-Beckert Czech, se vyrábí vše, co souvisí s technologií tkaní – nitěnky, brdové listy, osnovní zarážky, lamely a pomocné stroje pro přípravu tkalcovské výroby. Zde ale výčet nekončí: důležitou součástí výroby v Českých Budějovicích jsou jednoúčelové stroje. Výroba jehel je totiž unikátní odvětví, kde hrají roli nejen tisíciny milimetru, ale také dlouholeté know-how. Stroje, na nichž se vyrábějí jehly Groz-Beckert a další komponenty, si proto společnost sama vyvíjí, vyrábí i opravuje. To si žádá zkušené seřizovače, mechaniky a obráběče, kteří zde patří mezi nejčastěji obsazované pracovní pozice.

Závod Lužice u Hodonína vyrábí pletací jehly, jež umí z nejjemnějších vláken vykouzlit nádherné krajky, luxusní punčochové zboží, či funkční oblečení, které poskytne komfort i v extrémních podmínkách. Za oblast zdravotnictví je možné jmenovat například kompresní obvazy či žilní implantáty – i ty se vyrábějí pomocí pletacích jehel Groz-Beckert.

Závod ve Valašských Kloboukách se specializuje na výrobu průmyslových strojně šicích jehel. Ty se používají prakticky při veškeré textilní výrobě, včetně výroby airbagů, bezpečnostních pásů či žáruvzdorných a ochranných oděvů, kde je kladen velký důraz na funkční vlastnosti výrobku a spolehlivý proces šití. Kromě textilních materiálů umí jehly Groz-Beckert sešít i jiné a výrazně odolnější materiály, jako jsou kůže nebo plast.

Jak lužický, tak kloboucký závod nabízejí nejčastěji uplatnění na pozicích strojírenského dělníka nebo seřizovače.

Svým zákazníkům však Groz-Beckert nabízí mnohem víc než jen ty nejlepší jehly.

Mezi priority společnosti patří dlouhodobé partnerství a důvěra. Navíc díky vlastnímu vývojovému centru nabízí Groz-Beckert svým zákazníkům nejen komplexní řešení jejich potřeb, ale přizpůsobuje své technologie tak, aby vyráběla to, co budou v blízké nebo vzdálenější budoucnosti potřebovat.

Za celosvětovým úspěchem Groz-Beckert stojí především její zaměstnankyně a zaměstnanci, nejen ti současní, kterých je přes devět tisíc, ale také ti dřívější. Předchozím generacím se podařilo vytvořit skvělé produkty, které společnost nyní zdokonaluje a vyvíjí. Přitom dbá na to, aby odkaz, který zanechá svým nástupcům, byl co nejlepší. Groz-Beckert totiž vždy jedná ve prospěch příštích generací.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Groz-Beckert, jehly, jehlařský gigant, výročí, výroba, technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Groz-Beckert: Jehlařský gigant slaví v České republice 30. výročí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.