Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Do Jihočeského muzea se vrací exotická krása orchidejí

PR článek

Jihočeské muzeum zve na tradiční výstavu orchidejí, exotických rostlin a zvířat, která se koná v termínu 10. – 19. března 2023 v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích (Dukelská 1). Otevřeno je každý den od 9:00 do 17:30 hodin, včetně pondělí 13. března. Každý 500. návštěvník výstavy obdrží jako dárek orchidej zdarma a každý 1000. návštěvník pak získá orchidej a balíček s pěstitelskými potřebami od ASB Grünland! Rostliny si na výstavě můžete i zakoupit.

Výstava návštěvníka zaujme nejenom vůní stovek květů, ale i svou pestrou paletou barev. K vidění budou živé orchideje, bromélie a tillandsie, dále rostliny sušších biotopů (kaktusy a sukulenty) nebo masožravé rostliny Markéty Aubrechtové. Flóra bude doplněna ukázkou drobných obratlovců z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou a plazy z Krokodýlí ZOO Protivín. V přilehlé chodbě si pak návštěvníci mohou prohlédnout motýly ze sbírek Jihočeského muzea nebo fotografie orchidejí od Olgy Ettrichové.

Návštěvníci také mohou využít odbornosti vystavovatelů a konzultovat s nimi problematiku a nejvhodnější pěstitelské postupy pro své rostliny. Poradna bude v provozu po celou dobu konání výstavy.

Edukační oddělení Jihočeského muzea připravilo pro děti a školy doprovodný vzdělávací program určený pro MŠ, ZŠ a SŠ. Žáci se dozví  zajímavosti ze života fauny a zejména flóry a v rámci programu si vyzkouší i vlastní zručnost a výtvarné nadání. Edukační program můžete objednávat na webu Jihočeského muzea v sekci Vzdělávání nebo pište na e-mailovou adresu: faktor@muzeumcb.cz.

Jihočeské muzeum zve i na speciální workshop k výstavě, který se koná ve středu 15. března 2023 od 16:00 do 18:00 hodin v hlavní budově Jihočeského muzea. V rámci této akce si pod vedením zkušené lektorky vytvoříte aranžmá z živých orchidejí a zdobení obalu rostliny, které si odnesete domů. Cena workshopu činí 350 Kč za účastníka, kapacita je omezena na 15 osob. ​Přihlášky na workshop můžete zasílat na e-mailovou adresu.

Nejen v rámci konání výstavy si můžete na recepci hlavní budovy Jihočeského muzea zakoupit knihu Orchideje jižních Čech, jejímiž autory jsou David Průša a Václav Šedivý. Orchidejím patří v rámci rostlinné říše zcela zvláštní postavení. Náleží jim mnoho superlativů, z vícero hledisek se řadí k rostlinám nejzajímavějším, ale také nejohroženějším. Čeleď vstavačovité (Orchidaceae) patří k početně nejbohatším čeledím rostlin na Zemi. Na území Jihočeského kraje se nachází 37 druhů orchidejí ve 22 rodech; ve flóře Jihočeského kraje se můžeme setkat s 58 % druhového bohatství orchidejí celé České republiky. Pokud bychom se ale zaměřili na celé rody orchidejí, zjistíme, že flóra Jihočeského kraje se může pyšnit celými 88 % rodů této čeledi rostoucích v České republice. Když uvážíme, že rozloha Jihočeského kraje zaujímá 12,8 % rozlohy celé ČR, můžeme oprávněně považovat Jihočeský kraj za oblast orchidejářsky poměrně zajímavou. Publikaci vydal Jihočeský kraj.

Základní vstupné na výstavu orchidejí činí 60 korun, snížené pak 30 korun. Rodinná vstupenka vyjde na 130 korun.

Vystavovatelé:
Markéta Aubrechtová; Pavel Brůžek; Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře; Ing. Pavel Heřtus, Krokodýlí ZOO Protivín - Ing. Miroslav Procházka; Václav Kříž; Václav Ludvík; Miroslav Malík; Vladimír Odvařka; Ladislav Paleček; Ing. Pavel Roubín, CSc.; Petr Říha (In memoriam); SOŠ Jarov Praha; Milan Šnedar; Jaroslav Šulc; Mgr. Bohumil Vondruš - EXPLANTEX®; Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou; Karel Willinger; Olga Ettrichova.

Ohodnoť článek

Štítky muzeum, výstava, rostliny, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jihočeského muzea se vrací exotická krása orchidejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.