Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Písek na provoz vodovodů a kanalizací opět vypíše koncesní řízení

Písek na provoz vodovodů a kanalizací opět vypíše koncesní řízení. Současné končí v březnu 2025. Jednou z variant, kterou radnice zvažovala byla i ta, že by vodohospodářskou infrastrukturu provozovala městská společnost. Zastupitelé však dnes rozhodli o vypsání koncesního řízení.

"Ve hře byl i model provozování (vodohospodářské infrastruktury) vlastní společností, ale my jsme to vyhodnotili momentálně jako velmi špatně proveditelné. A to například vzhledem k tomu, jaká je situace na pracovním trhu. Museli bychom zřídit společnost, která by vytvořila 33 pracovních míst," řekla písecká místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

Dodala, že dalším problémem je investice do vybavení nové společnosti. Podle odhadů by potřebovala nakoupit zařízení pro provoz vodovodů a kanalizací přibližně za 50 milionů korun. "A v současné době, kdy budeme muset zrekonstruovat čistírnu odpadních vod zhruba za půl miliardy, tak bychom se neradi zatěžovali situací s rozjížděním nové společnosti," uvedl Trambová.

Vodohospodářskou infrastrukturu v Písku nyní provozuje společnost ČEVAK na základě koncese z roku 2010. Smlouvy platí 15 let a skončí 31. března 2025. Písek chce v novém koncesním řízením zkrátit dobu pronájmu na deset let. ČEVAK letos městu zaplatí za pronájem vodovodu a kanalizací kolem 65 milionů korun. "Částka se každý rok navyšuje. V roce 2010 jsme začínali přibližně na 52 milionech," uvedla Trambová.

Koncesní smlouvu na provoz vodohospodářské infrastruktury využívá řada jihočeských měst. Například České Budějovice uzavřely kontrakt na deset let v roce 2017 také se společností ČEVAK, která městu ročně za pronájem platí přibližně 200 milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PVK

Štítky ČR, správa, voda, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Kolik platí za vodu lidé, jaký zisk má nájemce, mohli by místo budování nové firmy současnou prostě převzít ? I na přípravu vytvoření nové společnosti mají dva roky.

Úterý, 28. března 2023, 05:52Odpovědět

Libor Burian

Je nutné se seznámit a podepsat peticí Pravda o vodě. Voda je život viz radek.novotny@pravdaovode.cz. Tržby za prodej vody mají zůstat právě na investice do rozvoje a údržby, je možno čerpat EU dotace.

Pondělí, 27. března 2023, 01:19Odpovědět

Písek na provoz vodovodů a kanalizací opět vypíše koncesní řízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.