Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hornoplánský Pionýr se po krátké odstávce vrátil na hladinu Lipna

Na hladinu Lipna se ve čtvrtek vrátil přívoz Pionýr. Ten bude po zbytek roku vozit místní i turisty z Horní Plané na druhý břeh Lipna, do Bližší Lhoty. Minimálně na jaře bude přívoz jezdit pouze do půl šesté, původně brázdil hladinu každý den až do půl osmé.

Krátká odstávka byla způsobena údržbou. „Jednalo se o krátkodobou odstávku, kdy jsme využili toho, že v únoru Lipno zamrzlo, a proto jsme zahájili před a posezonní údržbu. Na lodi byla provedena klasická údržba, která byla zaměřena převážně na strojní zařízení lodi, jako je motor a pohonné části lodi. Vyměnili jsme elektromagnetické spojky,“ říká vedoucí Hospodářsko-správního odboru Města Horní Planá Petr Tahotný.

Podle provozovatelů byl v loňském roce znát úbytek turistů, převážně cyklistů. Na mírném poklesu příjmů z jízdného měla vliv i generální rekonstrukce přívozu a s tím spojené pozdější zahájení provozu.

„V současné době máme jednoho kapitána na dlouhodobé zdravotní neschopnosti, a proto v jarních měsících, dokud nebudeme mít plný stav zaměstnanců, jsme nuceni zkrátit provoz lodě,“ dodává Tahotný s tím, že problém s náborem nových zaměstnanců způsobila hlavně změna legislativy, kdy oproti loňskému roku došlo především ke změně týkající se nutných dokladů posádky. U pomocníků na lodi dříve stačilo, aby takový člověk byl držitelem plavecké knížky, kterou vydala Plavební správa. „Nyní je tato činnost vázána vydáním jiného dokladu, vydaného na základě školení, které by měl provádět úřad Plavební správy. Toto nám ztěžuje případné přijmutí brigádníků, které využíváme na střídání v případě nemocí a dovolených,“ uvádí Tahotný.

Přes přehradu jezdí také přívozy ve Frymburku a Dolní Vltavici. Z Frymburku vyrazí loď do Přední Výtoně poprvé po zimní přestávce zhruba za měsíc. Přívoz mezi Dolní Vltavicí a Kyselovem pak zahájí sezonu v květnu. Přestože jde převážně o turistické trasy, zájem o lodní dopravu na lipenské přehradě je vysoký. Například ve Frymburku cestu přes přehradu v průměru v sezoně využije 70 tisíc cestujících.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Turistický spolek Lipenska

Štítky ČR, správa, turistika, doprava, lodní, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hornoplánský Pionýr se po krátké odstávce vrátil na hladinu Lipna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.