Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Bez filozofických fakult to nemá smysl. Jihočeská univerzita se připojuje k protestu proti podhodnocení humanitních oborů

Ač filozofické fakulty tvoří jeden ze základních pilířů českého i západního univerzitního systému, jejich společenský význam je podceňován. Humanitní obory jsou totiž politickými reprezentacemi v lepším případě přehlíženy, v horším pak populisticky rámovány jako trpěná periférie vysokého školství, jejíž absolventi se jen stěží uplatňují na trhu práce. Jde přitom o mýtus zpochybnitelný mnohými statistikami.

Obraz humanitních oborů, které jen zbytečně konkurují potřebnějším oborům technickým, pak opravňuje neposkytovat filozofickým fakultám adekvátní finanční podporu. Trvalý finanční deficit pak vede nejen k nedostatečnému ohodnocení akademických pracovnic a pracovníků, ale také k citelné limitaci oborů jako takových. Humanitní obory ztrácejí zvláště mladou generaci.

Bez adekvátních financí se zkrátka nedá přečkat, natož rozvíjet. Ocitáme se tak v začarovaném kruhu – podfinancování vede k logickému omezování činnosti, které pak opravňuje ubírat na finanční podpoře. Humanitní obory se tak dostávají doslova na hranu své existence.

„Chceme-li situaci napravit, musíme jednat neprodleně. Na situaci již ostatně delší dobu upozorňuje Asociace děkanů filozofických fakult a akademické senáty všech českých FF. Rozhodli jsme se proto v koordinaci s ostatními fakultami v zemi vyhlásit hodinový protest. Ten proběhne 28. března 2023 od 13:00 ve vestibulu Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích," komentují organizátoři protestu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Filosofická fakulta, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez filozofických fakult to nemá smysl. Jihočeská univerzita se připojuje k protestu proti podhodnocení humanitních oborů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.