Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Občanů to určitě způsobí problémy, komentují vedení jihočeských měst rušení poboček pošty

Česká pošta zruší k polovině roku v jižních Čechách osmnáct poboček. Nejvíc, pět, jich ubude v Českých Budějovicích, tři v Táboře a Jindřichově Hradci, dvě v Českém Krumlově, po jedné v dalších pěti městech. Zástupci většiny měst návrh kritizují, starosta Veselí nad Lužnicí to za velký problém nepovažuje.

Primátorka Budějovic: Vůbec se mi to nelíbí

V Budějovicích chce pošta zrušit pět poboček, zůstane jich osm. „Vůbec se mi to nelíbí a ty služby blízko občanům bychom rádi zachovali. Budu se třeba klidně i finančně podílet na tom, aby byly pobočky zachované, ale ať začnou také dělat úspory v centrále na České poště. Pobočky budou zrušené (i) v okrajových územích Budějovic, kde jsou třeba starší občané, kteří si určitě datovou schránku zřizovat nebudou, pro důchod si musí dojít. Nevidím v tom velký smysl a budu ráda, pokud to ještě Česká pošta bude revidovat," řekla budějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Mezi zrušenými poštami budou i pobočky na velkém sídlišti Šumava nebo hodně navštěvovaná pobočka v obchodním domě Globus v Českém Vrbném.

Dvě pobočky pro 35 tisíc lidí

Tři z pěti poboček zruší pošta v Táboře, kde žije 35 tisíc lidí. Podle starosty Štěpána Pavlíka z hnutí Tábor 2020 je zrušení tří poboček "opravdu hodně". „Považuji to za výrazný zásah. Především na sídlišti Nad Lužnicí, kde žije téměř 10 tisíc obyvatel. Můžeme si tam sice pomoci nějakým synergickým efektem se Sezimovým Ústím, které k němu (sídlišti) těsně přiléhá, a využít jednu pobočku pro obě ta sídla, ale zdá se nám nemožné obsloužit v takovém počtu tak velké město. Fronty, které by si museli lidé vystát na jedné pobočce, to by byl asi opravdu chaos," řekl Pavlík.

Věří, že se o rušení ještě bude jednat. Tábor v lednu oznámil, že chce od pošty koupit budovu na Žižkově náměstí. Její větší část by využil pro některé odbory městského úřadu. V přízemí měla dál fungovat pobočka pošty, vedení České pošty ji chce ale nyní zrušit. Město by za budovu zaplatilo 34,5 milionu korun.

„Měli jsme smlouvu, že tam pošta zůstane, do centra pošta patří. Nejenom, že se tam bydlí, ale je tam spousta institucí jako banky, divadlo, školy," řekl starosta. V druhém největším jihočeském městě tak zůstanou dvě poštovní pobočky, u nádraží a na Pražském sídlišti.

Ve Veselí nad Lužnicí zůstane jediná pošta

Jednu pobočku ze dvou zavře pošta ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Starosta Vít Rada (Veseláci a Sport pro město) v tom zásadní zádrhel nevidí. „Řadě občanů to určitě způsobí problémy, ale není to strategické, protože máme i druhou poštu, která poskytuje plnohodnotné služby. Ta u nádraží má statut pouze Pošta Partner. Zásah do obslužnosti občanů to bude, ale nebude úplně významný. Ta druhá pošta je plnohodnotná a je masivně využívaná, pošta u nádraží se využívala minimálně," řekl Rada.

Pošta chce na jihu Čech dál zrušit dvě pobočky v Českém Krumlově, zůstanou dvě, z toho jedna v režimu Pošta Partner. V Jindřichově Hradci zavře pošta tři pobočky, tam pak zbude jediná pošta v Husově ulici vedle radnice. „Je to docela nešťastné, že se rozhodlo o nás bez nás. Nevíme, nakolik ta jedna pobočka, která zbude, posílí služby. Předpokládáme, že v lokalitě (zbývající pobočky) naroste doprava," řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). Ve městě žije téměř 22 tisíc lidí.

Starosta Strakonic: Město s tím nemůže nic udělat

Ve Strakonicích zavře pošta jednu pobočku, v provozu zůstane jedna, jež je v centru. Již dříve zrušila pošta ve Strakonicích pobočku v Kauflandu. „Je to špatné a město s tím nemůže nic udělat," řekl starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Radnice nabízela poště jiné prostory, což zástupci České pošty odmítli. Jednu pobočku zruší pošta také v Sezimově Ústí na Táborsku, v provozu tak zůstane jedna. V Písku zruší pošta pobočku na Budějovickém předměstí, v provozu budou hlavní pošta a pobočka u Otavské ulice. O pobočku tak přijde asi 3000 lidí ze sídliště, kteří to na hlavní poštu budou mít kolem 15 minut pěšky, řekl dnes písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti).

V Milevsku zruší pošta jednu pobočku, v Komenského ulici. V osmitisícovém městě tak zůstane jediná pobočka. Milevská radní a bývalá jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) se diví tomu, že pošta bude rušit právě pobočku v Komenského ulici, jejíž budova je relativně nově opravená. „Je to zvláštní," řekla Stráská.

Úsporné opatření

Pošta chce rušením poboček snížit ztrátu. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability svého provozu a podle kritérií důležitých z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

Rušení se dotkne tří stovek poboček v celé republice. „Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán.

Česká pošta nakonec neuzavře pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se nebudou rušit pošty Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819.

„Dlouhodobý trend v poptávce po tradičních poštovních službách je klesající. Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto reflektoval tyto změny a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří,“ dodal mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Šéf Asociace krajů Kuba vyzval k racionální diskusi o rušení poštovních poboček. „Je logické, že tohle téma vyvolá velkou politickou diskusi, protože se redukuje veřejná služba tam, kde jsou na ni lidé zvyklí. Za sebe bych jen všechny aktéry požádal, abychom tu diskusi vedli co nejracionálněji, s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou jen jedny a musíme z nich jako společnost zaplatit důchody, léčby pacientů v nemocnicích, provoz kvalitních sociálních služeb, školství, funkční policii a složky IZS a další věci," doplnil šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, Česko, Český telekomunikační úřad, rušení, pobočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Ať jdu na poštu v kterou koli otevírací dobu je tam fronta. Když zbude že 4 post jen 1 tak abych si bral dovolenou než se na mě dostane řada.

Sobota, 1. dubna 2023, 13:12Odpovědět

Občanů to určitě způsobí problémy, komentují vedení jihočeských měst rušení poboček pošty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.