Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na zámku v Českém Krumlově evidují vyšší návštěvnost asijských turistů

Vyšší návštěvnost turistů ze zahraničí evidují letos na zámku v Českém Krumlově, kde včera začala hlavní sezona. Do města, jež je déle než 30 let na seznamu UNESCO, se vrací návštěvníci z Asie, kterých v minulých letech kvůli pandemii koronaviru výrazně ubylo. Novinářům to řekl českokrumlovský kastelán Pavel Slavko.

"Jelikož máme otevřeno celoročně, registrovali jsme vyšší zájem asijských turistů od ledna. Nejprve to byly třeba jen páry, ale později už dorazily skupinky, které začínají být čím dál víc početnější," řekl kastelán. Dodal, že šlo především o turisty z Tchaj-wanu, Japonska a Číny. Zámek v Českém Krumlově patří k nejvyhledávanějším památkám v zemi. Loni přilákal 197 376 lidí, meziročně asi o třetinu víc. Před pandemií koronaviru v roce 2019 však návštěvnost dosáhla téměř 360 tisíc.

"Jenže v tu dobu se už hovořilo o takzvaném overturismu. Neboli, že je přeturistováno. Způsobovalo to někdy i problémy, kdy například služby v exponovaných městech nestačily pokrýt poptávku návštěvníků. Po pandemii jsme se dostali v návštěvnosti zhruba na padesátiprocentní úroveň. Věřím, že bychom se možná už letos mohli dostat na 75 procent, což by bylo úměrné tomu, aby služby související s turismem nebyly úplně zahlceny," řekl Slavko.

V Českém Krumlově si mohou lidé zámek prohlédnout celoročně, ale v zimě bývá provoz omezený. Až na hlavní sezonu se otevírá první a druhý návštěvní okruh, který bývá nejvyhledávanější. Letos si mohou zájemci prohlédnout i renovovaný Zlatý kočár z roku 1638, který je na první prohlídkové trase. Kočár nechal pro svou diplomatickou misi u papežského stolce vyrobit v Římě kníže Jan Antonín I. z Eggenbergu.

Zámek v Českém Krumlově na vstupném loni vybral 33,3 milionu korun, což je proti předloňsku nárůst o 63 procent. Letos také vrcholí několikaletá oprava letohrádku v zámecké zahradě u otáčivého hlediště, jejíž náklady činí zhruba 50 milionů korun. Příští rok na jaře památkáři otevřou v českokrumlovském zámku novou prohlídkovou trasu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, památky, turistika, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Českém Krumlově evidují vyšší návštěvnost asijských turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.