Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Veřejnost může poprvé vidět část hřebu nalezeného v milevském klášteře

Veřejnost může poprvé vidět část hřebu nalezeného v milevském klášteře. Hřeb s největší pravděpodobností pochází z takzvaného Pravého kříže. Lidé jej mohou vidět na mimořádné krátké výstavě v píseckém Prácheňském muzeu, která začne v pátek.

„Jde o unikátní archeologický objev a jsme opravdu rádi, že můžeme právě na Velký pátek zahájit tuto výstavu. Symbolicky v den, kdy probíhají největší křesťanské svátky," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Na Pravém kříži zemřel Ježíš Kristus.

Archeologové předloni objevili v milevském klášteře skrýše uvnitř středověkého trezoru. Následně z nich vyzvedli trosky dřevěných schránek zdobených zlatem a stříbrem. „Vedle většího množství ozdob ze zlatého a stříbrného plechu byl mezi troskami identifikován železný hřeb označený zlatým křížkem. Podařilo se tedy vyzvednout historický artefakt, který středověká společnost považovala za jednu z nejvzácnějších křesťanských relikvií na světě – část hřebu ze Svatého Kříže,“ řekl archeolog Pavel Břicháček.

Schránka, v níž byl v milevském klášteře uschován vzácný hřeb, pochází z Byzance

Schránka, v níž byla v milevském klášteře uschována odseknutá část hřebu, jenž byl pravděpodobně součástí takzvaného Pravého kříže, má původ v Byzantské říši. Pochází ze 4. až 5. století a byla nabarvena vzácnou ultramarínovou modří. Představuje...

Schránka, v níž byla uschována odseknutá část hřebu, má původ v Byzantské říši. Pochází ze čtvrtého až pátého století a byla nabarvena vzácnou ultramarínovou modří. Víko schránky původně tvořil masivní zlatý plech s tepaným nápisem IR. Podle odborníků lze písmena v daném kontextu chápat jako zkratku pro latinské - Iesus Rex, tedy Ježíš Král.

Hodnotu hřebu nelze přesně vyčíslit. Milevský klášter patřil ve středověku mezi jednu z nejbohatších institucí na území dnešního Česka. Proto je podle vědců reálné, že skutečně vlastnil hřeb z Pravého kříže. Tehdejší představitelé kláštera vzácnost pečlivě schovali při nástupu husitství. Milevský premonstrátský klášter je nejstarší klášter v jižních Čechách. Založil jej Jiří z Milevska a budoucí první opat kláštera Jarloch. Za husitských válek byl klášter vypleněn.

Výstava v Prácheňském muzeu potrvá do 16. dubna. „Byli bychom rádi, kdyby se co nejdříve podařilo vybudovat muzeum, jehož dominantou bude právě tento hřeb," uvedl Hroch.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Frouz

Štítky ČR, muzea, archeologie, víra, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnost může poprvé vidět část hřebu nalezeného v milevském klášteře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.