Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dětská psychiatrie v Opařanech někdy spolu s dítětem hospitalizuje i matku

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku zavedla možnost hospitalizovat v některých případech s pacientem i jeho matku. Důvodem není jen větší komfort pro dítě, ale nemocnice chce touto cestou vzdělávat rodiče, na jejichž pomoc jsou mnozí pacienti odkázáni i po odchodu z Opařan.

„Oddělení pro děti a adolescenty s intelektuálním znevýhodněním a s chováním náročným na péči má v DPN Opařany dlouhou tradici a snažíme se neustále standardy poskytované péče stále posouvat. Přes naší dobrou vůli narážíme na systémová omezení jak v oblasti legislativy, tak prostorových možností i financování. Nově u některých pacientů poskytujeme hospitalizace dítěte s matkou tak, aby součástí naší péče byla i edukace rodiče ohledně přístupu k dítěti," uvedl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz.

DPN se zapojila do Národní strategie podpory lidí s intelektovým znevýhodněním a mentálním postižením a chováním náročným na péči. Je jediným pedopsychiatrickým zařízením v ČR, které má specializované oddělení pro tuto skupinu pacientů a letité zkušenosti. V areálu je také speciální škola se vzdělávacím programem pro tyto pacienty. Nemocnice rovněž nabízí stáže v kurzu Psycholog ve zdravotnictví. „Organizujeme případové konference, abychom posílili síťování služeb. A když pacienta předáváme do sociální pobytové služby, vyzýváme pracovníky těchto služeb ke stážím na našem oddělení, aby předání pacienta proběhlo co nejvíce informovaně," řekl Goetz.

Opařanská nemocnice má 60 lůžek, což je 13 procent z celkového počtu psychiatrických lůžek pro děti v České republice. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN v Opařanech patří mezi tři pracoviště tohoto druhu v zemi a jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neurovývojovými poruchami a agresivními projevy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VitVit, via Wikimedia Commons

Štítky nemocnice, Opařany, novinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětská psychiatrie v Opařanech někdy spolu s dítětem hospitalizuje i matku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.