Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Petici proti přemostění Vltavy podepsalo přes tisíc lidí. Bojí se zavlečení dopravy do klidné lokality

Dlouhodobou iniciativu vyvíjejí občané českobudějovické Papírenské ulice proti stavbě, která má vzniknout poblíž jejich domů. Přemostění Vltavy v této části města je podle vedení radnice, ale i kraje, důležitou dopravní stavbou. To si ale nemyslí zástupci spolku Za klidnou Papírenskou, kteří proti stavbě sepsali i petici. Tu podepsalo přes 1000 lidí.

„Ta stavba se podle nás úplně mine účinkem, i podle studií je to nevýhodné řešení pro to přemostění a přinese akorát velké množství dopravy do Papírenské ulice. Ta pak navíc bude ústit do ulic Boženy Němcové a Lidická, kde se bude kumulovat. Za nás to nebude fungovat,“ popsal Jaromír Šára ze spolku Za klidnou Papírenskou.

Spolek proti stavbě sepsal petici, kterou podepsalo 1154 lidí. Tu předali městu a vystupovali také na posledním zasedání zastupitelstva. „Nerozumím tomu, proč se připravuje a projektuje stavba, která v podstatě předbíhá situaci, která nastane po dokončení obchvatu, proč se nepočká na vyhodnocení a to, jestli bude ta stavba účelná,“ komentoval Šára.

Změna územního plánu

Město na posledním zastupitelstvu situaci v Papírenské ulici projednávalo i jako samostatný bod. Muselo totiž schválit změnu územního plánu, aby mohlo začít se samotným projektováním. To by mělo ukázat přesnou lokalitu, kde se bude dát přemostění realizovat. Změnu nakonec zastupitelstvo také schválilo.

„Jsme na úplném začátku. V této chvíli probíhá vůbec debata o tom zasazení, jakmile se to usadí a budeme mít jistotu, že je to konstrukčně proveditelné, že dodržujeme všechny parametry, které je nutné dodržet, tak nás čeká debata se zástupci z Papírenské. Tu jsme si slíbili a vím, že byť se neshodneme na tom, že oni tam tu stavbu prioritně nechtějí a my ji tam chceme, tak jsme připraveni korektně jednat o tom, jak ta situace má vypadat,“ komentoval jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS).

Lidé nechtějí most přes Vltavu v Papírenské ulici. Jaký je jeho pravý účel, ptají se

Velký odpor obyvatel vyvolal připravovaný most přes Vltavu, o kterém se začalo v posledních týdnech znovu mluvit. Zahájení stavby by mělo podle plánů kraje proběhnout v roce 2024, zprovoznění o dva roky později. Už teď ho ale někteří obyvatelé...

Příprava projektu byla zahájena na základě memoranda o spolupráci, které v loňském roce uzavřel kraj s minulým vedením radnice a Ředitelstvím silnic a dálnic. Jejím cílem je propojení silnice I/3 a Lidické třídy v Českých Budějovicích. Podle vedení města jde o stavbu, která je pro dopravní situaci ve městě velmi důležitá.

„Když si spočtete, že by třeba jen 500 aut denně využilo tuto trasu (přemostění pozn. redakce) a pojedou tudy do nemocnice nebo na polikliniku, tak se tím za měsíc ušetří v Českých Budějovicích čtyři tuny oxidu uhličitého. To jsou data, která je třeba brát v potaz. Ušetří se to jen tím, že lidé, kteří pojedou od Krumlova, tak nebudou muset objíždět město přes Mánesovu,“ komentoval náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Podle krajského webu o dopravních stavbách by mělo být v příštím roce na stavbu vydáno stavební povolení, o rok později se počítá se samotným zahájením. V roce 2026 by měla být stavba uvedena do provozu. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Budějcké Drbny

Štítky přemostění vltavy, papírenská ulice, české budějovice, dopravní stavba, spolek za klidnou papírenskou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petici proti přemostění Vltavy podepsalo přes tisíc lidí. Bojí se zavlečení dopravy do klidné lokality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.