Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vimperský zámek čeká druhá etapa oprav. Náklady jsou sto milionů korun

Památkáři zahájili druhou etapu oprav státního zámku Vimperk. Práce, které se zaměří především na odstranění stavebních havárií, vyjdou na 100 milionů korun a potrvají do roku 2025. První etapa obnovy skončila před dvěma lety a soustředila se především na zatraktivnění zámku pro návštěvníky.

První etapa obnovy státního zámku ve Vimperku začala už v roce 2017. Jejím cílem bylo zatraktivnění památky pro návštěvníky. Vznikly nové prohlídkové trasy, expozice muzea, a také nové návštěvnické zázemí. Práce skončily v roce 2021 a vyšly na 135 milionů korun. „My jsme si ty práce v podstatě organizovali a na staveništi jsme byli permanentně přítomni, takže já jsem naprosto spokojen s výsledkem, a to i návštěvnicky. Po dvou letech se nám už ten provoz i osvědčil. I díky tomu si myslím, že jsme připraveni na to, aby ta následující etapa dopadla stejně dobře,“ popsal kastelán zámku Vojtěch Brož.

Zhruba před týdnem začaly výkopové práce, které odstartovaly další část oprav. Ta má stát zhruba 100 milionů korun a financována bude vládním programem Péče o národní kulturní dědictví.  „Zatímco první etapa obnovy se hodně soustředila na vytvoření lákavé nabídky pro návštěvníky, druhá etapa obnovy se zaměřuje především na odstranění stavebních havárií. V první řadě dojde k odvodnění severní strany Dolního zámku,“ přiblížil ředitel Územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Na řadu se dostanou také střechy Černé brány a Horního zámku, které jsou ve velmi špatném stavu. Konzervátorskou dílnu čeká přestěhování a modernizace a obnovena bude také budova takzvané míčovny. „Největší změnu pro občany i návštěvníky města však přinese obnova zbývajících fasád Horního zámku. Nejprve se zámek minimálně na rok skryje pod lešením a po dokončení prací se lidé mohou těšit na pohled na opravené střechy a novou fasádu," dodal Pavelec.

Na druhou etapu navážou další opravy

Druhá etapa prací má trvat do roku 2025. Tím ale obnova zámku neskončí. Následující rok chtějí památkáři opravit most při vstupu do Horního zámku a upravit povrchy na druhém a třetím nádvoří. „Připraveni jsme však i na etapy následující. V minulých letech se podařilo dokončit osm rozsáhlých projektových dokumentací, v rozsahu přibližně 350 milionů korun. V případě alokování dalších finančních prostředků jsme tak připraveni okamžitě spustit další stavební práce. Trápí nás zejména interiér severního křídla Dolního zámku, který je těžce napadený dřevomorkou nebo střechy Dolního zámku, které jsou v podobně špatném stavu jako ty na zámku Horním,“ vysvětluje kastelán zámku.

Dobrou zprávou je, že vimperský zámek zůstane po dobu oprav návštěvníkům přístupný. Podle památkářů budou návštěvnická omezení minimální.

Na místě dnešního vimperského zámku stával královský hrad, vznikl kolem roku 1260. Chránil jednu z odboček Zlaté stezky, kudy se z Bavorska vozila sůl. Hrad získali v 16. století Rožmberkové, kteří ho začali přestavovat na renesanční zámek. Stát jej vlastnil od roku 1947, sídlily v něm Jihočeské státní lesy. Zámek koupila v roce 1991 od města správa Národního parku Šumava. V roce 2015 ho převzali památkáři. Od roku 2010 je zámek národní kulturní památkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Vimperk, Radomír Kočí

Štítky Vimperk, zámek, oprava, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vimperský zámek čeká druhá etapa oprav. Náklady jsou sto milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.