Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Jihočeském kraji je 67 potvrzených případů lymeské boreliózy

Podle jihočeských hygieniků je v kraji od začátku roku 67 potvrzených případů lymeské boreliózy. Klíšťovou encefalitidou se zatím nakazil na jihu Čech jen jeden člověk. V následujících dnech má být aktivita klíšťat podle Českého hydrometeorologického ústavu na vysokém stupni.

„Letošní situace je ve srovnání s loňskem, co se lymeské boreliózy týče, horší: Vloni hygienici v 17. kalendářním týdnu registrovali 38 potvrzených případů, letos již 67,“ popsala ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Nejvíce případu je zatím na Českobudějovicku, poté na Táborsku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. „V dalších okresech je situace klidnější, na Prachaticku je 6 potvrzených případů, vloni zde nebyl ani jediný. Strakonicko má 5 případů a na Písecku zatím není hlášen žádný případ,“ dodala Kotrbová.

Případů klíšťové encefalitidy je proti loňskému roku méně. Hygienici evidují zatím jediný potvrzený případ, a to na Prachaticku. Podle Kotrbové se ale toto onemocnění vzhledem k jeho charakteru začne projevovat až v dalších týdnech. 


Aktivita klíšťat podle Českého hydrometeorologického ústavu. Zdroj: chmu.cz

Aktivita klíšťat má být v následujících dnech na vysokém, místy až mimořádném, stupni. Podle ČHMÚ, který předpověď vydává, aktivita klíštěte vyjadřuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. Vloni onemocnělo v Jihočeském kraji celkem 529 obyvatel lymeskou boreliózou a 130 klíšťovou encefalitidou.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky lymská borelióza, Jihočeský kraj, klíště, Český hydrometeorologický ústav, klíšťová encefalitida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je 67 potvrzených případů lymeské boreliózy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.