Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na půdě Jihočeské univerzity se koná tradiční piknik na podporu pěstitelů ve světě

PR článek

Každá druhá sobota v květnu je Světovým dnem pro fairtrade a jako připomenutí tohoto dne se uskuteční v kampusu Jihočeské univerzity Férová snídaně. Ta proběhne v sobotu 13. května 2023 v okolí Akademické knihovny Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Jde v podstatě o komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě a princip této společné snídaně je jednoduchý. Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být fairtradový čaj, káva či džus, domácí koláč nebo bábovka s fairtradovým kakaem a cukrem či fairtradové banány. To vše je možné doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

Hlavním organizátorem této akce je iniciativa Fairtrade Česko a Slovensko, která koordinuje pořádání Férových snídaní v jednotlivých městech po celé republice. Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity je první fairtradovou fakultou v ČR, a proto je pro ni organizace této akce v Českých Budějovicích již tradiční záležitostí. Přidá se tak k více než stovce míst, kde se ve stejný čas sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti totiž za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno, často pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách a musí čelit dopadům klimatické změny. A právě na to reaguje systém Fairtrade. Pěstitelé ze zemí globálního Jihu si díky němu mohou vlastní prací vydělat na důstojný život. Za své plodiny dostávají odpovídající výkupní cenu, a navíc fairtradový příplatek. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

U Férové snídaně jde hlavně o příjemné setkání s přáteli i místní komunitou, kdy společně můžeme dát najevo, že nám záleží na dobrých životních podmínkách pěstitelů ve světě. „Férovou snídani organizujeme od roku 2012 a od té doby jsme zažili spoustu příjemných chvílí nad ochutnávání férových dobrot, domácích bábovek a buchet s fairtradovou čokoládou s našimi dětmi, které si hrály a malovaly obrázky. I letos bychom rádi, aby se Férová snídaně nesla v podobném duchu,” popisuje Jan Šalamoun, spoluorganizátor Férové snídaně na Ekonomické fakultě JU.

Akce se koná v Česku již po dvanácté, a to vždy na Světový den pro fairtrade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu. Na Ekonomické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích proběhne podesáté, a to od 10:00 hodin okolí Akademické knihovny JU (v případě nepřízně počasí v Akademické knihovně JU).

„Férová snídaně je největší česká akce na podporu odpovědné spotřeby. Do organizace tohoto komunitního pikniku se hlásí dobrovolníci a díky jejich energii se loni po dvou covidových letech sešlo celkem na 140 místech přes 5700 lidí. Fairtrade není jen certifikační systém, ale globální hnutí, které spojuje miliony pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky s miliony spotřebitelů a aktivních lidí ve světě. Jsem rád, že zájem o pořádání akce se u nás dlouhodobě drží a společným úsilím můžeme přispívat k lepším životům pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů,“ uvedl Stanislav Komínek z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách či na facebookové stránce Férová snídaně.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na půdě Jihočeské univerzity se koná tradiční piknik na podporu pěstitelů ve světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.