Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jindřichův Hradec má poprvé participativní rozpočet. Občané mohou navrhovat kam investovat víc než 1,5 milionu

PR článek

Z rozpočtu města Jindřichův Hradec pro rok 2024 bude vyčleněna částka 1 775 000 korun určená na realizaci projektů občanů. Rozhodovat, co se ve městě změní, budou obyvatelé Jindřichova Hradce právě letos v rámci prvního ročníku participativního rozpočtu. O co jde? Stačí mít zajímavý nápad, splnit několik pravidel, vyplnit formulář a projekt až do výše 700 tisíc korun může být realizován. Pozor, sběr návrhů končí 30. června. O tom, které projekty budou vybrány, rozhodne hlasování veřejnosti.

Participativní rozpočet je proces zapojení veřejnosti do rozhodování o vynaložení určité části veřejných financí vyčleněných z rozpočtu města. V rámci něj navrhují, na jaké veřejně prospěšné projekty bude část financí použita, o návrzích hlasují, diskutují, přičemž výslednou realizaci zajistí město.

Navrhněte svůj projekt a zlepšete Jindřichův Hradec

Lidé se mohou do procesu zapojit tak, že přihlásí svůj nápad do jedné z kategorií Velký projekt (700 000 Kč), Střední projekt (400 000 Kč) nebo Malý projekt (200 000 Kč). V rámci těchto kategorií mohou soutěžit projekty s ambicí zlepšit život občanů po celém Jindřichově Hradci, a to včetně místních částí. V každé z nich bude vybrán pouze jeden projekt, a to ten nejlepší.

Speciální kategorie pro místní části

Tato kategorie je určena primárně pro obyvatele místních částí Jindřichova Hradce, nicméně přihlásit svůj nápad a hlasovat pro něj mohou obyvatelé z celého města, třeba ti, kteří sem rádi chodí na procházky. Opět bude v každé kategorii vybrán ten nejlepší. V rámci hlasování mezi sebou nebudou místní části soupeřit.

Kdo může projekty navrhovat?

Návrh může podat fyzická osoba starší 15 let s adresou místa trvalého pobytu v Jindřichově Hradci, právnická osoba se sídlem v Jindřichově Hradci (typicky spolek) nebo majitel nemovitosti v katastrálním území města. Projekt musí obsahovat vyplněný formulář pro podání projektu a celkové předpokládané náklady související s realizací projektu. Ilustrační fotografii, obrázek, zákres do katastrální mapy, případně ortofotomapy.

Jak budou projekty vybírány?

Projekty budou formálně zkontrolovány a ty, co projdou kontrolou půjdou do veřejného hlasování. To bude probíhat formou elektronického hlasování v září 2023 pomocí ankety. Jelikož do každé kategorie může být podáno více projektů je tedy potřeba, aby občané starší 15 let s trvalým pobytem na území města Jindřichův Hradec rozhodli svým hlasováním, který projekt se bude realizovat.
 

Základní pravidla a kritéria se dozvíte na stránkách participativního rozpočtu MŮJ HRADEC.

Ohodnoť článek

Štítky Jindřichův Hradec, participativní rozpočet, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec má poprvé participativní rozpočet. Občané mohou navrhovat kam investovat víc než 1,5 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.