Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jindřichův Hradec loni hospodařil s přebytkem více než 82 milionů korun

Jindřichův Hradec loni hospodařil s přebytkem více než 82 milionů korun. Původně přitom v rozpočtu předpokládal pro rok 2022 schodek 151 milionů korun. Ve skutečnosti však byly výdaje nižší a příjmy vyšší, než město očekávalo.

„Loňský přebytek vzniknul na základě nevyčerpatelných položek v některých našich kapitolách. Totiž ne všechny investiční akce, které jsme plánovali, se uskutečnily. Navíc jsme získali podstatně vyšší částku ze sdílených daní, což samozřejmě způsobil i nárůst cen," uvedl jindřichohradecký místostarosta Radim Staněk (ODS). Výdaje města loni činily 623 milionů korun a příjmy 706 milionů korun. Rozpočet přitom pro rok 2022 kalkuloval s příjmy 584 milionů korun a výdaji 735 milionů korun.

V posledních třech letech Jindřichův Hradec hospodařil vždy s výrazným přebytkem. V součtu jde o částku 280 milionů korun. Staněk uvedl, že peníze město použije na plánované investiční akce. „Chceme zde něco udělat s parkováním, připravujeme rekonstrukci pivovaru, chceme investovat do bydlení," uvedl.

Pro letošní rok zastupitelé schválili rozpočet se schodkem 382 milionů korun. Návrh počítá s výdaji ve výši 1,04 miliardy korun a příjmy 665 milionů korun. „Schodek vypadá celkem hrozivě, ale musíme si uvědomit, že přibližně 300 milionů korun představuje investice na opravu čističky odpadních vod. Pokud bychom plánovali rozpočet bez ní, dostali bychom se na schodek na úrovni kolem 80 milionů korun. A to je deficit, který se zde plánoval i v minulých letech," uvedl jindřichohradecký starosta Michal Kozár (ANO).

Právě projekt modernizace čističky odpadních vod se promítl i do loňského hospodaření. Radnice vyčlenila v rozpočtu 57 milionů korun na zahájení opravy, ale nakonec částku nevyčerpala, protože práce začnou až letos. „Vyhodnocujeme druhé kolo výběrového řízení a předpokládám, že bychom v průběhu června měli vybrat dodavatele této významné akce," řekl Staněk.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichův Hradec loni hospodařil s přebytkem více než 82 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.