Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hlubočtí sokolové oslavili 130 let a pomohli dobré věci

PR článek

Sto třicet let činnosti oslavili v sobotu sokolky a sokolové, sportovci, trenéři a příznivci Sokola Hluboká a zdravého pohybu. Tělocvičná jednota Sokol Hluboká nad Vltavou byla založena 3. prosince 1893 a je nejstarší tělovýchovnou institucí Hluboké a okolí.

Oslavy zahájili hlubočtí Sokolové po průvodu městem svěcením historického praporu v kostele svatého Jana Nepomuckého, kde mu požehnal farář Thomas van Zavrel. První sokolský prapor získala jednota již v roce 1894. Slavnostní průvod prošel městem a cestou zněly za doprovodu heligonky „Sokolíci“ a další písně, které se hlavně v těžkých dobách našeho národa staly symbolem sokolského hnutí a jeho myšlenek.  Hosté, mezi něž patřil i náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Klíma, si prohlédli hlubockou Sokolovnu. Ta byla postavena za pouhé dva roky mezi lety 1924 – 1926, prošla v posledních pěti letech rozsáhlou rekonstrukcí, a je jedním z opěrných bodů nejen sokolského života, využívají ji i další sportovní kluby a školy. Jen TJ Sokol má dnes celkem 14 oddílů a řada z nich působí a trénuje především v sokolovně. Sokolové připravili pro návštěvníky výstavu historických fotografií, dobových plakátů, kronik a představili prostory, v nichž cvičí sokolské oddíly a další sportovní kluby, kroužky a mateřské centrum.

„Těší nás, že jsme mohli veřejnosti představit prostory historické sokolovny, jež se nám za pomoci Jihočeského kraje a města Hluboká nad Vltavou podařily zrekonstruovat, a vize a plány, které s objektem máme. Chtěli bychom opravit střechu, v podkroví vybudovat sály pro jógu a archiv. Děkujeme Jihočeskému kraji a především městu Hluboká nad Vltavou za smysluplnou podporu rozvoje sportu v našem městě, která se odráží ve vysoké kvalitě života našich spoluobčanů a jejich zdraví,“ uvedl starosta hlubockého Sokola bratr David Šťastný. Podíl sportu na rozvoji města ocenil i náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Klíma, podle kterého je Hluboká po právu skutečným městem sportu. Díky Sokolu se Hluboká zapojí i do Olympiády dětí a mládeže, kterou v červnu 2024 bude hostit Jihočeský kraj. Hlubocký Sokol bude na místních sportovištích organizovat některá z celkem osmnácti sportovní odvětví dětské olympiády. 

Ze sokolovny, kde proběhlo i tradiční společné focení sokolských oddílů, se průvod přesunul do sportovně relaxačního areálu, kde bylo opravdu plno. Působí tady například jeden z nejúspěšnějších oddílů Sokola, tým baseballu a softballu. Desítky návštěvníků v areálu shlédli ukázky cvičení a aktivně se pod vedením zkušených trenérů zapojovali do moderovaných lekcí v několika sportech a pohybových aktivitách. Výtěžek ze sokolského odpoledne putuje na sbírku ADRA na pomoc malé Tamarce Komzákové, která trpí těžkým zdravotním postižením. Sokolský den skončil pohodově s kapelou Jazz Bee.

„Děkuji všem bratrům a sestrám, kteří se na organizaci oslav podíleli, Myslím, že se mimořádně vydařily, v průvodu si zazpívalo na mnoho Sokolů a ve sportovně relaxačním areálu bylo úplně plno a lidé se skvěle bavili.  Hlavně šlo ale o sokolské myšlenky, které jsou i dnes, nebo možná právě dnes, neuvěřitelně platné, jenom nějak nemáme čas se nad nimi zastavit a zamyslet. A i v jejich duchu jsme pomohli dobré věci a na podporu malé Tamarky se naši členové a doufám i další Hlubočáci zúčastní i dalších sportovních akcí,“ uzavřel starosta Sokola Hluboká nad Vltavou bratr David Šťastný.      

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hluboká nad Vltavou, Česká obec sokolská, Jihočeský kraj, sport, Pavel Klíma, David Šťastný, ADRA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubočtí sokolové oslavili 130 let a pomohli dobré věci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.