Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Vodňanech otevřeli opravený most přes Blanici, silnice je širší

V jihočeských Vodňanech dnes po téměř roční opravě otevřeli most přes řeku Blanici. Silnice je rozšířená na šest metrů, zajímavostí je zavěšená lávka. Náklady byly téměř 39 milionů korun, z toho většinu peněz zaplatil Jihočeský kraj. Most je na staré výpadovce ve směru do Písku a Strakonic.

„Za necelé dvě stavební sezony se podařilo most kompletně zrekonstruovat a zachovat přitom jeho jedinečný ráz, díky kterému je po právu dominantou města. Zároveň se rozšířila vozovka na mostě na šest metrů, což ještě zvýší bezpečnost dopravního provozu," řekl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS). Práce trvaly od loňského července. Původní most vznikl v roce 1926. Po rekonstrukci je na něm předpjatá konstrukce s železobetonovou lávkou vetknutou do římsy. Jak uvedli zástupci kraje, elegantní vzhled mostu s betonovými oblouky zapadne dobře do krajiny.

„Za tím mostem máme střední rybářskou školu, univerzitu, hřbitov, zahrádkářské kolonie. Pro život města je most určitě důležitý. Je tam nová lávka a vozovka je širší, tak myslím, že i provoz bude plynulejší, bezpečnější," řekl vodňanský starosta Martin Machač (ANO).

Jihočeský kraj investoval do oprav 36 milionů korun. Další dva a půl milionu přidalo město Vodňany, z nich se platila oprava osvětlení i stavba betonové lávky pro pěší. Práce trvaly 230 dní. Stavělo sdružení firem Super-Krete Czech a Simost.

Vodňany, kde žije asi 7400 lidí, si na letošek schválily rozpočet s příjmy 223,5 milionu, výdaji 238,4 a schodkem 14,9 milionu. Po loňských komunálních volbách vládne ve městě koalice hnutí Vodňany 2022, ANO a SNK Město a venkov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, most, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vodňanech otevřeli opravený most přes Blanici, silnice je širší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.