Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strakonické vojáky čeká letošní největší cvičení. Zapojí se do něj americký letoun

Strakonické vojáky čeká od pondělí letošní největší cvičení Tobruq Shield 2023. Zapojí se do něj přes 500 vojáků z 25. protiletadlového pluku a doplní je kolegové z celé republiky. Cvičení má prověřit schopnosti při zabezpečení pozemní protivzdušné obrany. Vzdušného protivníka jim bude simulovat například i americký letoun MQ-9 Reaper.

Cvičení se koná ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice na jihu Čech a v posádce ve Strakonicích. Potrvá do 16. června. Cílem je prověřit, do jaké míry jsou strakoničtí vojáci schopni zajistit pozemní protivzdušnou obranu země. „Chceme komplexně prověřit celý systém velení a řízení – od místa velení pluku, až po samotné palebné jednotky. Zároveň chceme vyzkoušet i funkčnost komunikačních a informačních systémů, které nedávno prošly modernizací,“ uvedl plukovník Alan Dubový, který bude cvičení řídit.

Účastnit se bude cvičení 550 vojáků, většina z nich jich je právě z 25. protiletadlového raketového pluku. „Činnost nepřátelských jednotek nám dále budou simulovat i vojáci ze 601. skupiny speciálních sil a 102. průzkumného praporu,“ popsal podplukovník Lukáš Málek ze strakonického protiletadlového pluku, který řídil plánování a přípravu cvičení.

Zapojí se i americký letoun, který byl nasazen v Afghánistánu

Díky tomu, že ve stejný čas se koná také největší cvičení NATO Air Defender, zapojí se do cvičení strakonických vojáků také americký letoun MQ-9 Reaper. „Souběžně s úkoly, které bude plnit v rámci aliančního cvičení, bude našim jednotkám simulovat vzdušného protivníka,“ řekl Málek.

Letoun byl podle tiskové mluvčí Jany Samcové nasazen už v několika misích v Afghánistánu, Iráku či Sýrii. „Primárně je určený k ničení mobilních pozemních cílů, ale využíván je i k průzkumu. Vyznačuje se dlouhou výdrží ve vzduchu. Při provádění průzkumných misí vydrží létat až 30 hodin,“ dodala.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv 25. protiletadlového raketového pluku, archiv 22. základny vrtulníkového letectva

Štítky vojáci, cvičení, strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonické vojáky čeká letošní největší cvičení. Zapojí se do něj americký letoun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.