Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Počet lidí postižených exekucí na jihu Čech klesá, loni jich bylo přes 34 tisíc

Počet lidí postižených exekucí na jihu Čech klesá. Loni se exekuce v regionu týkala 34 789 lidí, což bylo přibližně o 12 tisíc méně než například v roce 2016. Podobný vývoj je v celé republice.

„Obecně trend počtu případů exekucí je setrvale klesající. Před osmi lety bylo v republice 860 tisíc lidí v exekucích a k letošnímu květnu je to 662 tisíc lidí. Když se podíváme na počty exekučních řízení, tak nedávno jich bylo 4,5 milionu a dnes je to necelých 4,1 milionu. Totožný trend je napříč celou Českou republikou a týká se všech krajů a očekáváme, že bude pokračovat i přes ekonomickou a energetickou krizi," uvedl na konferenci věnované tématu předlužení a insolvence, kterou v Českých Budějovicích pořádalo krizové centrum Theia Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Dodal, že na pokles má vliv několik faktorů. Jde například o vyšší finanční gramotnost obyvatel nebo o lepší informovanost o problematice. „Ale hlavní dva důvody jsou legislativní změny, kdy se hodně zpřísnilo legislativní nastavení a není možné, aby se dluhy výrazně navyšovaly jako tomu bylo dříve. Tehdy bylo běžné, že z částky 10.000 korun narostla statisícová položka. Dále se velmi výrazně snížily advokátní tarify, což lidi v exekuci také zatěžovalo. A samozřejmě se velmi zpřísnilo půjčování peněz," uvedl Hábl.

Každý rok se v Česku oddluží přibližně 20 tisíc lidí. Podle Hábla neexistuje průměrný příklad člověka, jenž je náchylnější k exekuci. „Ale jsou skupiny, kterých se tyto problémy dotýkají více. Jedná se například o starobní důchodce, protože ti nemají moc šancí si příjem jinak navýšit. A další skupinou jsou samoživitelky, pro něž je velmi složité někdy s penězi vyjít," řekl.

Na jihu Čech jsou nejzatíženější exekucemi lokality u hranic s Rakouskem. Nelze vyloučit, že to souvisí s horší dostupností zaměstnání v místě. „Ale jinak se jedná o region, který nijak nevybočuje z toho celorepublikového průměru," uvedl Hábl. Loni byla v kraji nejpostiženější věkovou skupinou kategorie 50 až 64 let, která tvořila 28 procent lidí v exekuci.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sociální, právo, peníze, exekuce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí postižených exekucí na jihu Čech klesá, loni jich bylo přes 34 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.