Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Zbudovských Blatech by mohl vzniknout ptačí park. Lidé na něj přispěli tři miliony korun

Ve Zbudovských Blatech na hranici Českobudějovicka a Prachaticka by mohl vzniknout pátý ptačí park v Česku. Vybudovat ho tam chce Česká společnost ornitologická. Na projekt přispělo více než 1200 dárců. Během pěti dní se jim podařilo vybrat tři miliony korun. To by mělo pomoct s výkupem pozemků.

Na vybudování ptačího parku se podařilo během pěti dní vybrat od 1200 dárců tři miliony korun. „Díky ohromné dárcovské odezvě můžeme dokončit přípravu kupní smlouvy a ihned poté pozemky vykoupit. Vřelé díky všem, kdo na Zbudovská blata přispěli a stále přispívají,” řekla v týdnu Lucie Hošková, vedoucí fundraisingu a zástupkyně ředitele ČSO.

Ornitologové v ptačích parcích vykupují pozemky a vracejí je přírodě prostřednictvím obnovních projektů jako je vytváření mokřadů a tůní, seč či pastva. Česká společnost ornitologická tím jednak podporuje biodiverzitu, jednak připravuje krajinu na lepší zvládání klimatické změny. „Úspěch obnovy přírody v ptačích parcích je nesporný, stejně jako úspěchy mnoha dalších obnovních projektů. Abychom zvrátili krizi biodiverzity a klimatu, opravdu již nestačí přírodu pouze chránit tam, kde nám zbyla, ale je potřeba ji aktivně obnovovat. Přesně tohle je hlavní myšlenka chystaného nařízení EU o obnově přírody,” vysvětlil ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Park ve Zbudovských Blatech by se měl rozkládat na ploše minimálně 50 hektarů. Samotná Blata představují jedny z nejrozsáhlejších luk v celém Česku. V minulosti zo bylo místo, které velmi využívali luční a mokřadní ptáci. Ačkoli bylo území ve druhé polovině 20. let odvodněno, dodnes zůstává zajímavou lokalitou s ornitologickým potenciálem. Je tu například poslední hnízdiště vzácného břehouše černoocasého.

Podle náměstka jihočeského hejtmana Františka Talíře (KDU-ČSL) je kraj připravený na projektu spolupracovat. „Ptačí park Zbudovská Blata považuji za krásný a přínosný projekt," řekl ČTK.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSO

Štítky příroda, česká společnost ornitologická, zbudovská blata, ptačí park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Zbudovských Blatech by mohl vzniknout ptačí park. Lidé na něj přispěli tři miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.