Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vojáci cvičili ochranu Temelína proti ozbrojenému útoku

Zhruba dvě stovky vojáků, policistů a specialistů se účastnily třídenního cvičení Safeguard 2023. Jeho cílem bylo natrénovat si všechny postupy při obraně a ochraně Jaderné elektrárny Temelín, kterou napadla ozbrojená skupina.

Cvičení začalo 12. června a účastnila se ho zhruba stovka příslušníků aktivní zálohy a stejný počet policistů a specialistů ČEZ. Cílem bylo procvičit si ochranu důležitého objektu kritické infrastruktury. Tentokrát se jím stala Jaderná elektrárna Temelín.

„Naším úkolem bylo zajistit ochranu a obranu jaderné elektrárny. V rámci tohoto cvičení jsme si s rotou aktivních záloh prověřili povolání a nástup vojáků, plánování ochrany a obrany, systém velení a řízení ve spolupráci s ostatními složkami bezpečnostních sborů a připravenost jednotky aktivní zálohy na možné scénáře napadení a incidenty,“ uvedl za aktivní zálohy ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice, plukovník generálního štábu Jiří Tršo.

Připraveny byly ukázky dvou incidentů, během kterých vojáci zadrželi dvě skupiny útočníků. Jedna se pokusila ozbrojená vniknout do areálu elektrárny, druhá napadla kontrolní stanoviště vojáků. Celou akci doprovázela střelba, výbuchy a dým. Po několika minutách se vojákům podařilo útočníky eliminovat.

Důležitou roli při ochraně hrála kromě armády také policie. „Zadržené osoby vojáci tady na cvičení, a bylo by tomu tak i v reálu, předávali do rukou policie,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner. Do cvičení se zapojily dvě desítky policistů včetně speciální policejní jednotky, eskortního oddělení, ale také operační důstojníci a pracovníci krizového řízení, dodal mluvčí.

Podle místopředsedy Sněmovky Jana Skopečka (ODS), který na cvičení přijel, jsou podobné akce nezbytné. „Ochrana kritické infrastruktury byla důležitá vždycky. Mám pocit, že my, běžní lidé, kteří se bezpečností profesionálně nezabýváme každý den, tak od války na Ukrajině, od konfliktu, který není zas tak daleko od našich hranic, po zničení Kachovské přehrady před pár dny, tušíme, že ten problém může dnes vzniknout velmi rychle. Podobná cvičení jsou nezbytná. Všichni doufáme, že to, co se tady dnes vojáci, policisté a další složky naučí, nebudou nikdy potřebovat," řekl Skopeček.

Temelín patří mezi nejpřísněji střežené objekty v zemi. Vedle policie, armády a dalších bezpečnostních složek a státních dozorných orgánů se o bezpečnost a ochranu jaderné elektrárny starají především zaměstnanci ČEZ, ale i odolné fyzické bariéry, řada špičkových detekčních systémů i smluvní bezpečnostní agentura. V případě vnější hrozby by se vše podle bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse ještě zpřísňovalo. „Prioritou by bylo ochránit personál elektrárny a zajistit elektrárnu tak, aby odolala útoku, neohrozila okolí a dále vyráběla elektřinu. V nejpřísnějším režimu bychom elektrárnu uzavřeli a uvnitř by zůstalo pouze několik desítek lidí zajišťující její bezpečný provoz,“ popsal Rous. Krajní variantou by pak podle něj bylo odstavení bloků.

Ohodnoť článek

Foto Václav Pancer

Štítky armáda české republiky, jaderná elektrárna temelín, policie české republiky, cvičení, safeguard 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci cvičili ochranu Temelína proti ozbrojenému útoku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.