Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

O manželství homosexuálů se chce bavit vláda až před prázdninami, vadí poslancům ANO

Opoziční hnutí ANO neprosadilo návrh, aby se Sněmovna přednostně vrátila k uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry. Poslanci nedokončili úvodní projednání novely občanského zákona ani ve třech dějstvích předminulý týden. Koalice slibuje, že se tak stane do konce června, tedy na příští řádné schůzi.

„Existuje koaliční dohoda, že by návrh měl být projednán do konce června, je předběžná dohoda na 29. červnu," uvedla spolupředkladatelka novely, pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. Předností projednání už na nynější schůzi prosazovala Jana Pastuchová (ANO), její snaha ale dostatečný počet hlasů nezískala.

Předloha bude v závěru prvního čtení čelit návrhu opozičního hnutí SPD na zamítnutí. Dolní komora bude hlasovat také o požadavku poslance ODS Karla Haase (ODS) na její vrácení předkladatelům k přepracování.

Lidé stejného pohlaví by podle novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva, jako je nyní mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo. Ve Sněmovně čeká na první čtení předloha jiné skupiny zákonodárců o ústavním zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování.

Zastánci uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry z iniciativy Jsme fér dnes na Malostranském náměstí u Sněmovny vyzvali poslance, aby o návrhu co nejrychleji hlasovali, a dali tak najevo, jak jednotlivé kluby k tématu přistupují. Na velkoformátových panelech vystavovala iniciativa příběhy stejnopohlavních párů, které vychovávají děti a touží po uzavření sňatku a zejména narovnání práv souvisejících s výchovou dětí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Homosexuálové, Manželství, Sněmovna, Vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Manželství je manželka a manžel. Partnerství je dva partneři a to snad mají. Jednací den ve sněmovně stojí 4 miliony. Kdo chce jednat o dávno dojednaném ať si to zaplatí ze svého platu.

Čtvrtek, 15. června 2023, 10:14Odpovědět

O manželství homosexuálů se chce bavit vláda až před prázdninami, vadí poslancům ANO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.