Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vimperk plánuje za 40 milionů korun opravit Pivovarské terasy. Pořádat se tam budou kulturní akce

Vimperk chce ještě tento rok začít s rekonstrukcí Pivovarských teras v centru města. Předpokládané náklady na celou akci jsou 40 milionů korun. Většinu by měla pokrýt dotace z přeshraničního programu Interreg Bavorsko – Česko. Opravené terasy chce město využít k pořádání kulturních a společenských akcí.

Podle starostky města Jaroslavy Martanové (STAN) bude rekonstrukce teras významnou příležitostí pro renesanci klíčového veřejného prostoru. „Vybudováním nových turistických cílů v česko-bavorském příhraničí chceme rozšířit nabídku cestovního ruchu a oživit někdejší spojení, například setkáváním lidí, jejichž minulost či současnost je provázána s naším městem," uvedla.

První kulturní akce se na ploše upravených teras konala v roce 2021. Tehdy se podle vedení města ukázalo, že prostor bude pro takové události vhodný. Ještě předtím začalo pracovat na opravě páteřních komunikací, které s terasami sousedí a během prvního ročníku participativního ročníku nechalo na návrh občanů vykácet a vyčistit první terasu. Poté byla vyhlášena architektonická soutěž, na základě které vznikla projektová dokumentace k celkové revitalizaci teras.

Podoba teras pochází podle Šimona Blaschko z vimperské radnice už z doby, kdy město vlastnili Schwarzenbergové. „Pivovarské terasy tehdy sloužily jako ovocný sad. Jedná se o sérii terasovitých ploch vzájemně oddělených kamennými opěrnými zdmi a propojených kamennými schodišti. Až do roku 2000 byly terasy využívány k zahrádkaření a nebyly veřejně přístupné,“ uvedl v tiskové zprávě.

Rekonstrukce má podle města začít ještě letos. Bude součástí přeshraničního projektu s partnerským městem Freyung. Práce mají vyjít na 40 milionů korun, 85 procent pokryje dotace z přeshraničního programu Interreg Bavorsko-Česko.

„Je skvělé, že právě v roce, kdy slavíme 20 let partnerství mezi našimi městy, můžeme spolupracovat na tak zásadním projektu pro celý náš region. Už nyní je jisté, že díky Bavorské zemské krajinné výstavě navštíví tento region desítky a možná i stovky tisíc návštěvníků, z čehož bude těžit nejen Freyung, ale i města a obce v okolí – včetně Vimperka,“ uzavřela starostka města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vimperk

Štítky Vimperk, Pivovarské terasy, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vimperk plánuje za 40 milionů korun opravit Pivovarské terasy. Pořádat se tam budou kulturní akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.