Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do Českého Krumlova se vrací turisté. Tržby z parkování byly loni rekordní

Český Krumlov získal loni na poplatcích od zájezdových autobusů na takzvaných bus stopech 4,3 milionu korun. O rok dříve to bylo 617 tisíc korun. Tržby za všechny parkovací služby, které provozuje městská firma Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF), stouply loni meziročně o 46 procent na 31,1 milionu, což je rekord. Do města se po koronakrizi začali vracet turisté.

„Celkové dosažené výsledky reflektují skutečnost složité makroekonomické i mezinárodní situace, nicméně u tržeb parkování osobních automobilů jsme dosáhli v roce 2022 rekordního výsledku, a to zejména zásluhou domácí turistiky v letních měsících. Do dalšího (letošního) roku se díváme s optimismem, že destinace Krumlova i přilehlého regionu je i přes turbulentní dobu svou nabídkou atraktivní jak pro domácí, tak zahraniční turisty," uvedl jednatel fondu Jan Novák.

Radnice zpoplatnila vjezd autobusů 1. června 2019. Před pandemií jezdilo do města ročně kolem 16 tisíc zájezdových autobusů. Zatímco v roce 2019 vybral Český Krumlov na poplatcích od zájezdových autobusů na takzvaných bus stopech přes 20 milionů korun, při covidu byly tyto příjmy minimální. Loni dosáhly 4,3 milionu, letos chce fond od autobusů vybrat 7,7 milionu korun. Do parkovacích služeb fond investuje, loni rozšířil o 52 míst pro osobní auta parkoviště u městského parku.

Tržby fondu z prodeje zboží a služeb loni stouply meziročně o 27 procent na 74,8 milionu. Nejvíc, ze 42 procent, se na nich podílely pronájmy, stejným podílem pak tržby z parkovacích služeb. Fond skončil loni v zisku po zdanění 12 milionů, což je dokonce o milion víc než v posledním předpandemickém roce 2019. Letos firma plánuje obrat 83,5 milionu a zisk před zdaněním téměř pět milionů.

Turisté se do Krumlova, kam jich před pandemií jezdily ročně až dva miliony, začali loni vracet. Nejen z České republiky, přijeli také hosté z USA, Jižní Ameriky, Jižní Koreje či Tchaj-wanu. Infocentrum města navštívilo loni asi 110 tisíc lidí, meziročně téměř dvojnásobek. V roce 2019 to bylo 240 tisíc turistů. Pod fond spadá i Museum fotoateliér Seidel, jež loni navštívilo 12 004 lidí, meziročně o 60 procent víc. Bylo to jen o deset procent méně než v roce 2019. „Loňská návštěvnost se tedy téměř vyšplhala na předcovidová čísla, což je v krumlovském kontextu velkým úspěchem," uvedl Novák.

ČKRF vznikl v roce 1991. Radnice do jeho majetku bezúplatně vložila asi 50 domů a pozemků v historickém centru. Fond provozuje i parkoviště ve městě včetně těch pro zájezdové autobusy, spadá pod něj rovněž synagoga. Loni koupil za 13,5 milionu areál firmy Čevak, kde by mohl vzniknout komplex obchodů, služeb i drobné výroby. V Krumlově žije asi 13 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, turistika, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Caba

opravdu velmi dobrá informace pro místní ekonomiku - tržby z parkování rekordní jo holt turistu musíme obrat hned aby neutekl jinak by nám tu nic neutratil a ruku na srdce kdo utrácí když jej místní loupežníci oberou rovnou na parkovišti

Sobota, 24. června 2023, 09:52Odpovědět

Do Českého Krumlova se vrací turisté. Tržby z parkování byly loni rekordní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.