Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj loni hospodařil se ziskem 1,2 miliard korun

Jihočeský kraj hospodařil v loňském roce se ziskem téměř 1,2 miliardy korun. Původně plánoval schodkový rozpočet. Příjmy kraje loni činily 23,5 miliardy korun a výdaje 22,3 miliardy korun. Závěrečný účet na svém zasedání schvalovali jihočeští zastupitelé.

Původně kraj předpokládal, že v roce 2022 bude hospodařit se schodkem více než 1,3 miliardy korun, když předpokládané příjmy činily 21,8 miliardy a výdaje 23,2 miliardy korun. Náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS) novinářům řekl, v čem se parametry rozpočtu v průběhu času měnily. „Dokázali jsme realizovat všechny zásadnější investice a díky zejména vyššímu příjmu ze sdílených daní jsme nemuseli čerpat peníze z fondu rezerv a rozvoje,“ uvedl.

Hajdušek dodal, že na konci letošního roku bude mít kraj právě ve fondu rezerv a rozvoje více než 3,5 miliardy korun. Peníze poputují především na vybudování dopravní infrastruktury na jihu Čech. „Chceme peníze investovat do konce volebního období například do obchvatů Husince, Blatné, do táborské jižní spojky nebo do druhé etapy jižní tangenty. Všechny tyto stavby mají usnadnit dopravu na jihu Čech,“ řekl.

Jihočeský kraj loni získal z vybraných daní více než 8,1 miliardy korun. Je to přibližně o miliardu více, než předpokládal. Kraj pro loňský rok zařadil mezi hlavní kapitálové investice například půl miliardy korun na výstavbu první etapy jižní tangenty u Českých Budějovic, kterou slavnostně zakončí v příštím týdnu. Dále loni putovalo 200 milionů korun na modernizace silnic druhých tříd nebo více než 100 milionů korun na rozšíření domova Libníč a Centrum sociálních služeb Empatie. „Z větších projektů, které jsme plánovali, všechno běží. Jedná se například o opravu mostu v Plané nad Lužnicí, výstavbu nového sociálního centra v Jindřichově Hradci, zahájili jsme stavbu obchvatu Vlachova Březí,“ uvedl Hajdušek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2022, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj loni hospodařil se ziskem 1,2 miliard korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.