Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Simona přežila úraz elektrickým proudem. Dnes pomáhá s osvětou

Simona Riedlová v sedmnácti letech utrpěla velmi vážný úraz elektrickým proudem. Spolu s kamarády se rozhodla volný čas vyplnil tím, že vyšplhají na vagon, který stál pod zapnutými trolejemi. Když se na vagonu Simona postavila, přišla velká rána, pak už si nic nepamatuje. Po dvanácti dnech se Simona probudila v nemocnici s popáleninami na polovině těla. Začlenit se zpátky do běžného života jí trvalo dva roky. Dnes pomáhá s osvětou a vystupuje ve vzdělávacím videu společnosti EG.D, patřící do skupiny E.ON, které si klade za cíl varovat lidi před nebezpečím úrazu elektrickým proudem.

Simona vyšplhala na vagon, dostala ránu proudem a po dvanácti dnech se probudila v nemocnici

Společnost EG.D dnes představila vzdělávací film o nebezpečí elektrického oblouku, který má pomoci snížit počet úrazů elektrickým proudem. Právě v tomto filmu vystupuje Simona Riedlová, která si velmi těžkým úrazem elektrickým proudem prošla.

„V klipu chci na svém příběhu ukázat, že elektrický proud dokáže být nebezpečný. Lidské tělo je jako vodič. Elektřina do těla vstoupí a opět z něho vystoupí. A může se to stát, aniž byste se věci pod napětím vůbec dotkli, jako se to stalo mně,“ vysvětlila Simona Reidlová, která k sobě přišla až dvanáct dní po úrazu v nemocnici.

Ta v sedmnácti letech vyšplhala na vagon, který byl pod zapnutými trolejemi. „Neuvědomila jsem si nebezpečí a zranil mě elektrický oblouk. Měla jsem popáleniny na polovině těla, dlouho jsem se léčila a začlenit se zpátky do běžného života mi trvalo dva roky. Lidé by měli vědět, co se jim může kvůli jejich neopatrnosti stát,“ popsala Simona.

„Úrazy, které způsobí elektrický proud, patří k těm nejzávažnějším,“ říká přednosta Kliniky popáleninové medicíny

Simona byla pacientkou přednosty Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Roberta Zajíčka, který ji operoval a také se podílel na natáčení edukačního videa. „Úrazy, které způsobí elektrický proud, patří k těm nejzávažnějším. Bohužel se pojí i s vysokou úmrtností. Nejedná se jen o vnější zranění, které člověka postihne. Poškozeny bývají i další důležité orgány. Zranění způsobená elektrickým proudem jsou často spojována i s dalšími traumaty, například zlomeninami po pádu. Následky takových poranění bývají pak celoživotní,“ uvedl Robert Zajíček při představování videa.

„I když současná medicína v léčbě tak komplikovaných úrazů dokáže mnohé pacienty zachránit a zabezpečit jim dobrou kvalitu života, tak vůbec nejlepší je, pokud se žádné zranění nestane. I proto se snažíme podporovat prevenci a edukaci. Myslíme si, že pokud veřejnost pochopí některé fyzikální jevy spojené s účinky proudu na organismus, úrazů elektrickým proudem bude ubývat,“ doplnil Zajíček.

Video, které může zachránit život

Ročně se vyskytnou nižší desítky incidentů, kdy lidé svou neopatrností přijdou do kontaktu s elektrickým vedením a způsobí si zranění elektrickým proudem. Nejčastějšími případy jsou ty, kdy těžká nebo zemědělská technika přijde některou svou částí do kontaktu s vodiči vysokého napětí. Správným postupem je v tomto případě nevystupovat, zůstat ve voze a zavolat na pohotovostní linku distributora.

Právě o snížení počtu úrazů elektrickým proudem se snaží společnost EG.D, a to pomocí filmu o nebezpečí elektrického oblouku. FIlm je určený především pro žáky devátých tříd a studenty středních škol.

„V domácnostech i jinde roste počet elektrických zařízení, rozvíjí se elektromobilita, připojujeme stále více solárních systémů včetně baterií, zkrátka lidé se v důsledku energetické tranzice a decentralizace energetiky setkávají s elektřinou stále častěji. Elektřinu berou jako automatickou součást svých životů, ale přitom si málokdy uvědomují, jak může být setkání s ní nebezpečné. V EG.D to víme, a proto se dlouhodobě věnujeme prevenci a vzdělávání nejen u svých zaměstnanců, ale máme i spoustu zajímavých edukativních projektů pro veřejnost. Naším cílem je, aby úrazů elektrickým proudem ubývalo a ideálně se vůbec nestávaly,“ upozornil v tiskové zprávě místopředseda představenstva společnosti EG.D Pavel Čada.

Podle dat Ústavu zdravotních informací a statistiky se vloni elektrickým proudem zranilo 365 osob, předloni 396 a před třemi lety 400. Mezi lety 2015 až 2022 poranil elektrický proud dohromady 3301 lidí. Třetinu z tohoto počtu tvořily děti, a to 1367. Zhruba dvě třetiny zranění pak utrpěli dospělí muži a chlapci do 18 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto E.ON

Štítky elektrický proud, úraz, osvěta, e.on, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Simona přežila úraz elektrickým proudem. Dnes pomáhá s osvětou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.