Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Borovanské Borůvkobraní se koná již tento víkend

PR článek

Borovany se opět chystají na nabitý víkend plný borůvek. Další ročník BORŮVKOBRANÍ se letos uskuteční ve dnech 8. a 9. července v areálu bývalého kláštera v Borovanech.

Připravte se na borůvkové hody, které vás zavedou do světa chutí i zábavy a přinesou radost všem návštěvníkům, od nejmenších dětí až po ty největší milovníky borůvek.

Těšit se můžete na tradiční borůvkové knedlíky, koláče, vafle, muffiny, vdolky, lívance, palačinky i zmrzlinu, rožněné selátko, domácí klobásky, paštiky, sýry a bramboráky, řízky a samozřejmě borůvkové pivo, limonády, víno a likéry. Na místě bude připraveno více než 135 stánků s občerstvením i řemeslnými výrobky.

Nejžádanějším zbožím jsou každoročně tradiční borůvkové koláče. Ty pro Borůvkobraní peče mnoho hospodyněk z Borovan a blízkého okolí v čele se spolkem borovanských žen Bo-žen. Každá peče dle svého ověřeného receptu, před Borůvkobraním se trouby v jejich domácnostech nezastaví a napečou stovky plechů. Jelikož se však nejedná o žádnou průmyslovou výrobu, každoročně koláče dojdou. Pokud se na letošním Borůvkobraní nedostane právě na vás, mějte pochopení. Pořadatelé chtějí tuto tradici udržet a zachovat domácí kvalitu.

Kulturní program potěší nejen dospělé, ale i malé návštěvníky. Na několika scénách se představí více než 153 účinkujících. Pro děti zahraje kapela Myš&Maš, připraveno je hudebně divadelní představení kapely Bombarďák, mnoho pohádkových divadel, soutěží, tvořivých dílen a zábavy. Pro dospělé vystoupí například kapely Melodikum, Black Tower, After Hours, Lakomá Barka, Znitra, MarGuitars, Libkovanka a další. Sobotní dopoledne je věnováno folklóru. Kromě jihočeských souborů do Borovan zavítají dva soubory z Moravy, a to mužský Mužáci z Mutěnic a FS Janošíček z Brna.

Zkušený zahradník Pavel Chlouba opět poskytne užitečné rady a tipy, jak si vytvořit vlastní borůvkový ráj doma a kuchař Petr Stupka vám poradí, jak borůvky využít v kuchyni.

Konat se bude také oblíbená soutěž v pojídání knedlíků O krále borůvkových knedlíků. Dosavadní rekord je z roku 2019, kdy pan Josef Voharčík z Žirovnice snědl za 30 minut 27 knedlíků. V témže roce se jen při soutěži snědlo celkem 458 knedlíků. Vyhlášené kynuté borůvkové knedlíky nejsou žádným polotovarem. Připravují se v průběhu celého Borůvkobraní ve školní jídelně, která je hned vedle klášterního parku a ve stánku se prodávají čerstvé.

V areálu kláštera bude v rámci Borůvkobraní přístupných i několik výstav. Zavzpomínat na své dětství a mládí si například můžete na výstavě BOROVANSKÉ RETRONÁVRATY. „K vidění jsou dobové fotografie, videa i předměty, které spousta z nás někdy měla nebo možná ještě má doma. Máme připravený dobový nábytek, oblečení, uniformy, techniku, kuchyňské a kempingové vybavení, hračky a další vzpomínky na život v Československu v 60. – 80. let minulého století. Výstavu je možné v borovanském klášteře navštívit jak v rámci Borůvkobraní, ale také po celou turistickou sezónu,“ uvedla vedoucí kultury a knihoven města Borovany, Magdalena Hluštíková.

Více informací, ceny vstupného a podrobný program najdete ZDE.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Borovanské Borůvkobraní se koná již tento víkend  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.