Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Platí výstraha před požáry. Pozor na samovznícení seníků, varují hasiči

Kvůli vysokým teplotám a velmi suchému počasí vydali včera odpoledne meteorologové výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. Jihočeští hasiči jen za tento týden museli zasahovat u šesti událostí, při nichž došlo k samovolnému vznícení sena a slámy. Škoda přesahuje 20 milionů.

Téměř deset požárů a škoda přesahující 20 milionů korun. To je bilance jihočeských hasičů za posledních deset dní. Nejčastěji jednotky v těchto dnech zasahují u samovolně vznícených seníků. Jen za včerejší odpoledne to bylo na čtyřech místech zároveň. V Ktiši na Prachaticku došlo k samovznícení velkoobjemového seníku, v Lidmovicích na Strakonicku, v Malovičkách na Prachaticku a v Hněvkově na Blatensku zase hořely stohy slámy.

„Nejčastější příčinou požárů skladovaných pícnin v těchto dnech je samovznícení, ke kterému dochází při vyšším obsahu vlhkosti uvnitř skladového materiálu,“ uvedl mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý a dodal, že hasiči nyní apelují na všechny, aby dodržovali stanovená opatření při skladování sena a slámy. „Zejména kontrolu teplot a fyzické kontroly skladovaných pícnin podle podmínek uvedených v nařízení Jihočeského kraje.“

Mohutný požár seníku museli hasiči likvidovat před dvěma dny v Bližší Lhotě na Českokrumlovsku, kde hořela zhruba stovka balíků sena. Nebezpečí se ale netýká pouze seníků. Několik jednotek hasičů včera zasahovalo také u hořícího lesa u Kunžaku na Jindřichohradecku. Příčina vzniku požáru je aktuálně v šetření.

Také hydrometeorologové vydali včera odpoledne výstrahu před zvýšeným rizikem vzniku požárů, která platí na celém území Česka. Zatím se jedná nízký stupeň nebezpečí, to se ale s rostoucími teplotami může během víkendu změnit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JčK

Štítky požár, sláma, seno, Český hydrometeorologický ústav, okres Prachatice, Ktiš, okres Strakonice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platí výstraha před požáry. Pozor na samovznícení seníků, varují hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.