Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jihočeská firma Ekoklima dluží přes 180 milionů, míří do insolvence

Jihočeská společnost Ekoklima, která dodávala vzduchotechniku, topení nebo chladicí systémy velkým developerským projektům, dluží přes 180 milionů korun a podala na sebe insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení reorganizace. Vyplývá to z údajů v Insolvenčním rejstříku a z informací, které dnes zveřejnily Hospodářské noviny (HN).

Firma z Milevska v insolvenčním návrhu uvádí, že do potíží ji přivedla dlouhodobě špatná situace ve stavebnictví i potíže jejího někdejšího akcionáře, společnosti PSJ. Ta zkrachovala v roce 2018 a milevskému podniku se nepodařilo získat zpět 16,5 milionu, které mu PSJ dlužila, uvedly HN.

„Ekoklimu postihla dlouhotrvající plošná opatření a omezení zavedená v letech 2020 a 2021 z důvodu pandemie covidu-19. Negativní hospodářské dopady pandemie a útlum ekonomiky v globálním měřítku způsobily snížení příjmů z naší podnikatelské činnosti,“ řekl listu předseda představenstva společnosti Martin Raba.

Firma Ekoklima vznikla ještě během komunistického režimu v březnu 1989 na základě výjimky od tehdejší vlády. Kromě Česka v dalších letech působila i v Německu, Číně nebo Spojených státech. I po zmíněném krachu akcionáře se držela v zisku. Ještě v roce 2019 činil necelých šest milionů korun. A také o rok později, kdy stavebnictví ovlivnila covidová pandemie, se společnosti podařilo vykázat zisk zhruba 320 tisíc korun. Následující dva roky však skončily ztrátou v desítkách milionů korun. Loni byla firma v minusu takřka 55 milionů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ekoklima a.s

Štítky stavby, soud, insolvence, firmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská firma Ekoklima dluží přes 180 milionů, míří do insolvence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.