Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Inspekce odhalila šizené mleté maso na jihu Čech. Testem neprošel výrobek z Lidlu i Billy

, aktualizováno 3. srpna 2023, 18:04

Potravinářská inspekce zjistila několik případů klamavě označených výrobků z mletého masa v obchodních řetězcích. Hned dva případy zaznamenala v Jihočeském kraji, kdy v balení mletého masa nabízel prodejce menší podíl hovězího masa, než kolik bylo uvedeno na etiketě.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti zjistila více případů klamání spotřebitele o obsahu hovězí bílkoviny ve výrobcích z mletého masa. Jedná se o následující výrobky, které shodně obsahovaly méně hovězího masa oproti deklaraci na obalu,“ potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V prvním případě šlo o mleté maso Řezníkova čerstvá porce odebrané v Lidlu na Srubci (číslo šarže: 82134). „Rozbor v akreditované laboratoři v Jihlavě potvrdil, že hovězí maso tvořilo 13,33 procenta hmotnosti výrobku, avšak podle deklarace na obalu mělo balení obsahovat 50 procent hovězího masa,“ dodal mluvčí. Prodejce tak výrazně šidil zákazníky na obsahu hovězího masa.

V druhém případě neprošlo zkouškou v jihlavské laboratoři Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí z obchodu Billa na Mánesově ulici v Budějcích (číslo šarže: 000921698337). „Rozbor v akreditované laboratoři v Jihlavě potvrdil, že hovězí maso tvořilo 23,34 procenta hmotnosti výrobku, avšak podle deklarace na obalu mělo balení obsahovat 44 procent hovězího masa,“ shrnul Kopřiva.

U zmíněných vzorků laboratorní analýza potvrdila nižší než deklarované množství hovězího masa. „Pokuty jsou ze strany inspekce ukládány ve správním řízení. Maximální výše pokuty vychází z právních předpisů a za falšování potravin je stanovena na 50 milionů korun. V rámci správního řízení je zohledněna řada aspektů prohřešku – závažnost, doba trvání, množství zasažených spotřebitelů atd. Pro danou právní kvalifikaci se jedná řádově o desítky tisíc až jednotky milionů korun ve správním řízení​​,“ uzavřel mluvčí inspekce.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SZPI

Štítky SZPI, inspekce, maso, mleté maso, hovězí, Lidl, Billa, Pavel Kopřiva, kontrola, Srubec, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Hovězí je drahé, naše levná voda, energie které nám překupníci prodávají za násobky naší výrobní ceny, kapitalismu vládne. Na svobodny-svet.cz : Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Ftv Prima starší pořad Zlato národu ukradeno (za Tošovského). Důvody stavu bahna kdy po rozvratu v roce 89 soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu a dále popisuji v diskusích pod Komentáře a i dalších.

Úterý, 8. srpna 2023, 11:32Odpovědět

Inspekce odhalila šizené mleté maso na jihu Čech. Testem neprošel výrobek z Lidlu i Billy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.