Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chátrající areál na Šumavě sloužil vojákům. Od města ho kupuje investor

Bývalá kasárna pohraniční stráže se nachází poblíž česko-rakouské hranice. Rozlehlý areál o ploše 26 tisíc metrů čtverečních nyní kupuje od Horní Plané firma, která chce investovat na pravém břehu lipenské přehrady. Prodej vyšel až na několikátý pokus.

Přední Zvonková se nachází na pravém břehu Lipna, z Horní Plané tam vede cesta přívozem, po silnici je potřeba objet severní část vodní nádrže. I zdánlivě těžko přístupná lokalita však v minulých letech přilákala řadu zájemců. 

„O prodej se zástupci Horní Plané pokoušeli snad pětkrát nebo šestkát. Vždy to ale ztroskotalo, zájemce přestal komunikovat, jiný nebyl spolehlivý. Teď věřím, že by se to mohlo konečně podařit,“ vypráví starosta Horní Plané Petr Šimák (Nezávislí).

Řeč je o rozsáhlém areálu, kde vzniklo v 70. letech minulého století zázemí pro vojáky. Těch tam bylo až 150. Kromě toho se v okolí hlavní budovy nacházela například stanice pohonných hmot. Od 90. let minulého století však místo chátrá, což je vidět i na stavu doupatrového domu. 

Investorem by se měla stát společnost TSP Data. Ta se podle starosty zabývá mimo jiné obnovou brownfieldů, což jsou zanedbané nemovitosti po průmyslové či zemědělské činnosti. 

„O prodeji jsme na jednání zastupitelstva rozhodovali v květnu. Investor je v kontaktu s naším právním zástupcem a nyní dávají dohromady kupní smlouvu a další postup,“ vypráví starosta Horní Plané. 

V areálu se nachází několik různých budov. 

Částka není tajná, samotní zastupitelé ji schvalovali. Jde o 36 milionů korun bez daně. Za ni firma z Prahy dostane soubor objektů i přilehlé pozemky. 

Petr Šimák si zatím pochvaluje vstřícný přístup zástupců investora. „Zaručili se, že s námi budou spolupracovat na novém projektu. Pevná vize nyní není, ale budeme spolu v kontaktu, aby splňovala mimo jiné podmínky ochrany přírody,“ vysvětluje starosta s tím, že je nyní na programu jedna z mnoha schůzek. 

Budějcká Drbna kontaktovala firmu TSP Data, která se podle svého webu věnuje IT službám, odpověď na dotaz však do vydání článku nedorazila. Server iRozhlas.cz infromoval o tom, že je ve hře apartmánový komplex. Záměr bude podle serveru sledovat mimo jiné spolek Lipensko pro život. 

Z peněz, které město získá za prodej, by se mohla financovat řada investic. V plánu je například obnova náměstí. „Určitě nám to hodně pomůže,“ přiznává starosta. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Šimák

Štítky přední zvonková, horná planá, obec, dům, nemovitost, investice, prodej, investor, šumava, lipno, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chátrající areál na Šumavě sloužil vojákům. Od města ho kupuje investor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.