Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Českobudějovické biskupství dva roky opravovalo poutní areál v Římově

Českobudějovické biskupství opravilo poutní areál s barokní křížovou cestou v Římově na Českobudějovicku. Práce na obnově trvaly dva roky a stály 100 milionů korun. Poutní místo, které je od roku 2018 národní kulturní památkou, vzniklo v první polovině 17. století.

„Přestože nejsou zatím hotové všechny, především restaurátorské práce, lidé mohou poutní místo už navštěvovat.Kromě každodenních bohoslužeb především všechny srdečně zvu na slavnostní svěcení nově rekonstruovaných kostelních varhan. Bude se konat na svátek Nanebevzetí Panny Marie, tedy 15. srpna. Do té doby bude dokončena i oprava oltáře Panny Marie Bolestné," uvedl duchovní správce areálu Jakub Zentner.

Poutní místo Římov je specifickou památkou svého druhu. Není zasvěceno jen jednomu světci nebo jedinému tajemství, ale jeho obsah je trojitý. Zahrnuje období přípravy na příchod Mesiáše, vyjádřené osobou Panny Marie, dále oběť Ježíše Krista a nakonec zrození církve symbolizované kostelem Seslání Ducha Svatého. Areál je památkově chráněný od roku 1958 a v roce 2018 se stal národní kulturní památkou. V 17. století mířilo do areálu až 80 tisíc poutníků ročně.

Modernizovaný komplex tvoří kostel svatého Ducha, loretánská kaple a pašijová cesta s 25 zastaveními. „Vzhledem k tomu, že v minulosti nebyl areál dostatečně chráněn, doplatily na to především kaple Pašijové cesty. Opravy tedy dbají i na nový způsob ochrany proti vandalismu a krádežím instalací moderního, technologicky nejvyspělejšího a nejkvalitnějšího ochranného systému bezpečnostních kamer," řekl mluvčí českobudějovického biskupství Petr Samec.

Dvouleté opravy dále zahrnovaly například vyměněnu střechy a rekonstrukci krovů kostela, kaple Loreta a ambitů. Řemeslníci opravili veškeré fasády a odborníci restaurovali nástěnné malby. „V nejbližších měsících bude dokončeno restaurování celého mobiliáře," řekl Samec. Náklady na rekonstrukci pokryje z 95 procent dotace Evropské unie z programu IROP.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislava Vitoňová / Českobudějovické biskupství

Štítky ČR, církve, památky, Římov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovické biskupství dva roky opravovalo poutní areál v Římově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.