Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na co si dát pozor při odletu na dovolenou nebo během návratu? Platnost pasu a omezení na dovoz zboží

Z českobudějovického letiště už téměř dva týdny odlétají lidé na dovolenou do zahraničí. Cílovými destinacemi jsou turecká Antalya nebo řecký Rhodos a Kréta. Na co si musejí dát lidé pozor při návratu do České republiky?

Praktické informace, na co si dát pozor zejména při návratu do České republiky, zveřejnila Celní správa. Ta upozornila především na určité limity pro dovoz tabákových výrobků, tabáku, alkoholu a alkoholických nápojů, které nepodléhají celním poplatkům.

S menšími omezeními musejí lidé počítat při návratu s Řecka. To je totiž, stejně jako Česká republika, v Evropské unii, díky čemuž mezi státy platí volný pohyb zboží. „Přesto některé druhy zboží podléhají národním spotřebním daním, které je nutno zaplatit v případě dovozu množství přesahujícího povolené limity,“ uvedl za Celní úřad pro Jihočeský kraj mluvčí Radek Kréda.

Na letišti v Plané u Českých Budějovic dnes večer přistálo první dopravní letadlo, které míří s cestujícími do turecké Antalye. Boeing 737 přistál na jihu Čech na trase z Pardubic. Na runway stroj pilotovaný rodákem z Budějc Jiřím Jirmusem dosedl...

Z Řecka tak mohou lidé dovézt maximálně 800 kusů cigaret, 400 kusů doutníčků, 200 kusů doutníků, kilogram tabáku ke kouření a 250 gramů zahřívaných tabákových výrobků. Co se alkoholu týče, je možné do Česka bezplatně přivézt maximálně 10 litrů konzumního lihu a lihovin, 20 litrů meziproduktů, jako je portské víno, vermut nebo medovina, 90 litrů vína a 110 litrů piva.

V případě, že se budete vracet z Turecka, je od cla osvobozeno zboží v hodnotě 430 eur pro cestující do 15 let a zboží za 200 eur pro starší 15 let.

„Z Turecka je obvyklou komoditou na dovoz do České republiky zlato, výrobky ze zlata a dále kůže a kožené výrobky, jejichž hodnota může částku 430 EUR překročit. V tomto případě zboží podléhá paušální sazbě cla 2,5 % u zboží do hodnoty 700 EUR. U zboží nad 700 EUR se hodnota cla určuje podle konkrétního druhu zboží,“ vysvětlil Kréda.

Ohledně tabákových výrobků mohou bez cla přivést lidé maximálně 200 kusů cigaret, 100 kusů doutníčků, 50 kusů doutníků, 250 gramů tabáku ke kouření a 100 gramů zahřívaných tabákových výrobků. Z alkoholu je to pak litr vysokoprocentního alkoholu, 2 litry destilátu a lihovin se skutečným obsahem alkoholu nepřevyšujícím 22 % objemu, čtyři litry nešumivého vína a 16 litrů piva.

„Z Turecka platí zákaz dovozu živočišných produktů pro osobní spotřebu, jedná se například o maso, masné výrobky a také produkty z mléka,“ doplnil mluvčí.

Na co myslet před odletem?

Před cestou do Turecka myslete na to, že musíte mít minimálně dalších 150 dní platný pas od data příjezdu. „Cestující s pasem, kterému zbývá planost pasu mezi 60 až 150 dny, mohou do země vstoupit, nicméně musí počítat s pokutou 60 euro. Jenom doplňujeme, že podmínky vstupu na své území určuje vždy Turecká republika,“ upozornilo na svých facebookových stránkách letiště.

Velký pozor si musí dát lidé také v případě, že by si chtěli z dovolené přivézt některý z ohrožených druhů volně žijících živočichů nebo planě rostoucích rostlin. To je totiž zakázané. A nejde ale jen o živé organismy, zákaz se vztahuje i na jejich části nebo výrobky z nich. „Může se jednat například o různé masti s obsahem chráněných zvířat či rostlin, výrobky z hadích kůží, některé mušle, předměty z želvoviny, kožešiny a vycpaniny. Zejména doporučujeme nekupovat, nesbírat a nepřevážet korály, orchideje, želvy, hady, gekony a další živočichy,“ uzavřel Kréda.

Jsem šťastný jako blecha, hlásil pilot na prvním letu z budějckého letiště. Tleskalo se při vzletu i přistání

Ve středu večer odletělo z budějckého letiště první letadlo s turisty, kteří zamířili na dovolenou do Turecka. Přílet a odlet letadla sledovaly na letišti a v jeho okolí stovky lidí. Jak to ale vypadalo na palubě?

Z českobudějovického letiště se odlétá pravidelně od 2. srpna vždy ve středu do Turecka a v neděli a v pondělí do Řecka. Od příštího roku plánuje cestovní kancelář Čedok přidat další dvě destinace, a to do Bulharska a Tunisu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky letiště české budějovice, turecko, antalye, řecko, dovolená, návrat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na co si dát pozor při odletu na dovolenou nebo během návratu? Platnost pasu a omezení na dovoz zboží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.