Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jihočeském kraji hygienici letos zaznamenali 282 případů lymeské boreliózy

Hygienici v Jihočeském kraji letos zaznamenali 282 případů lymeské boreliózy. Je to o 29 více než ve stejném období loni. V posledním týdnu přibylo 22 nových případů.

„Nejvyšší výskyt je na Českobudějovicku, a to 73 případů, když v týdnu přibylo 11 nově nahlášených. Na Táborsku evidujeme 57 případů. Tradičně nejmenší výskyt je na Písecku, a to 13 případů," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že u druhé nemoci přenášení klíšťaty, klíšťové encefalitidy, je trend odlišný. V porovnání s minulými roky je v regionu situace relativně klidná. „Aktuálně evidujeme 42 nahlášených a potvrzených případů tohoto onemocnění. Nejvíce - 11 potvrzených případů je na Českokrumlovsku," řekla ředitelka protiepidemického odboru jihočeských hygieniků Hana Bendíková. Loni ve stejnou dobu bylo v kraji 76 případů klíšťové encefalitidy.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí přenášenou klíštětem, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida. „Doporučovanou prevencí klíšťové encefalitidy je účinné očkování, které je optimální postoupit před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat," řekla Kotrbová. Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti lymeské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, hygienici, lymeská borelióza, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji hygienici letos zaznamenali 282 případů lymeské boreliózy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.