Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské zámky chystají na sobotu prohlídky i ochutnávku zmrzlin

Hrané i komentované prohlídky, koncerty nebo zmrzliny připravené podle historických receptur nabídne v jižních Čechách 26. srpna Hradozámecká noc. Zapojí se do ní zámky Červená Lhota, Dačice, Hluboká, Kratochvíle, Třeboň a hrady Landštejn, Nové Hrady a Rožmberk. Vstupenky na Hlubokou a do Třeboně jsou již vyprodané, informovala v tiskové zprávě mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Na zámku Červená Lhota čeká zájemce volná prohlídka, na nádvoří zahraje skladby z doby renesance a baroka soubor Pištíci a Fidlíci. „Pro rodiny s dětmi bude v bývalé zámecké kuchyni připravená dílnička na výrobu lampionů i řada dalších her. Program odstartuje v 19:00," uvedla mluvčí.

Sobotní večer na zámku Kratochvíle zavede návštěvníky do zahrady i interiérů vily slavnostně ozářených svícemi. Rozjímat lze v zámeckém kostele, kde zazní hudba souboru renesančních fléten. „Zavítat můžete také do zahradního pavilonu Markéta s výstavou obrazů Jany Holcové nebo do pavilonu zvaného Sloní bašta, kde bude ochutnávka piva Petr Vok," uvedl kastelán Petr Šmíd.

Hrad Nové Hrady připravil kostýmované hrané prohlídky. Jejich tématem budou počátky rodu Harrachů, který se později usídlil ve východních Čechách, ale jeho kořeny sahají na jih Čech. K volným večerním prohlídkám bude otevřený hrad Landštejn v České Kanadě, podobně i hrad Rožmberk, jenž nabídne také komentované prohlídky výstavy a hudbu. Rovněž na dačickém zámku si budou moci lidé večer projít interiéry, reprezentační i soukromé pokoje rodu Dalbergů. Průvodci budou na místě a zodpoví případné dotazy, jak uvedla kastelánka Kristýna Dvořáková.

Na zámku Hluboká cílí program na milovníky zmrzliny. „Prohlídky zámecké kuchyně se zaměří na tajemství mražení zmrzlin a sorbetů v minulých staletích. Mražené pochoutky připravené podle historických receptů návštěvníci také ochutnají," uvedla Slabová. Třeboňský zámek nachystal kostýmovanou prohlídku O poklad Petra Voka. Na obě akce je vyprodáno.

Jihočeské státní památky navštívilo loni 732.053 lidí, meziročně o 16 procent víc. V posledním předcovidovém roce 2019 to bylo od ledna do září 1,05 milionu lidí. Výnosy ze vstupného byly loni 104,6 milionu Kč, meziročně stouply o 38 procent. Vyplývá to z informací památkářů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, památky, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské zámky chystají na sobotu prohlídky i ochutnávku zmrzlin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.