Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihočeské on-line tržiště potravin pro školy chce stát využít i v jiných krajích, řekl hejtman Kuba

Téměř stovka jídelen a 58 potravinářů a zemědělců se zapojilo do projektu virtuálního tržiště, který loni na podzim spustil Jihočeský kraj s agrární komorou. Cílem tržiště je, aby děti jedly co nejvíc čerstvých a zdravých jihočeských potravin. Prodalo se díky tomu zboží za šest milionů korun. Nejvíce na odbyt jde maso a mléčné výrobky. Ministerstvo zemědělství podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) uvažuje, že projekt spustí i v jiných krajích.

Projekt virtuálního tržiště spustil Jihočeský kraj před rokem. Cílem bylo zajistit pro děti zdravé jihočeské potraviny a současně podpořit lokální výrobce. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) se do projektu přihlásily desítky jihočeských škol a jídelen. „Chvíli trvalo, než se celý ten projekt odladil a teď už za sebou máme výsledky prvního školního roku, prvního ostrého provozu. Ty výsledky nevypadají vůbec špatně. Obrat je tam víc než 6 milionů korun. Zapojily se do něj desítky školských zařízení a školních jídelen. A to ukazuje, že projekt velmi dobře funguje,“ řekl během prvního dne agrosalonu Země živitelka. 

V prvním roce měla na tržišti největší objednávky školní jídelna Dětského domova a základní školy v Horní Plané. Na druhém místě je Střední škola rybářská v Třeboni, na třetím školní jídelna Dětského domova v Písku. Vedoucí těchto zařízení byli dnes od hejtmana odměněni. Za první místo leteckým zájezdem pro dvě osoby dle vlastního výběru, s odletem z Letiště České Budějovice. Stříbrná příčka získává pobytový relaxační voucher pro dvě osoby do Lázní Vráž a držitel pomyslné bronzové medaile pobytový wellness voucher pro dvě osoby do Lázní Třeboň.

V jihočeském kraji je celkem 553 školních jídelen, z toho krajských je 73, obecních 445, církevních 6 a 29 soukromých. Do projektu Jihočeského tržiště se zaregistrovalo 92 školních jídelen. Aktivně nakupovalo 36 z nich. Z tohoto počtu bylo 26 krajských.

Nejvíc se na tržišti prodává maso, mléčné výrobky, ryby a rybí výrobky, jablka a brambory. „Jihočeský kraj je venkovským regionem oplývajícím těmi nejkvalitnějšími potravinami. Bohužel v dnešní době zejména malí a střední zemědělci a potravináři mají velké problémy uplatnit své zboží i na regionálním trhu," řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Většímu podílu lokálních potravin ve školních jídelnách by podle ní pomohly i vyšší mzdy v oboru.

Začala Země živitelka. Úvodní slova premiéra Fialy doprovázel pískot

V areálu českobudějovického výstaviště dnes začal oblíbený agrosalon Země živitelka. Ten letos přilákal přes 600 vystavovatelů z Česka i zahraničí. Letošním mottem je udržitelnost. Podle očekávání by měla akce přilákat přes sto tisíc lidí. Na...

Ministerstvo zemědělství podle něj projevilo velký zájem získat projekt do dalších krajů. „Určitě do něj budeme zapojovat i sociální ústavy, domovy seniorů, rádi bychom do něj zapojili i nemocnice. Budeme motivovat i zemědělce, aby se do něj (víc) zapojovali. Je to podle nás nejjednodušší cesta, jak podporovat to, aby se do jihočeských jídelen dostávaly co nejčerstvější potraviny z našeho kraje. Je to taky cesta, jak pomoci drobným zemědělcům a pěstitelům, aby nemuseli jednat s řetězci a uměli to prodat napřímo," řekl ČTK Kuba.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky Jihočeský kraj, online tržiště, zemědělství, potraviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské on-line tržiště potravin pro školy chce stát využít i v jiných krajích, řekl hejtman Kuba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.