Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začala Země živitelka. Úvodní slova premiéra Fialy doprovázel pískot

V areálu českobudějovického výstaviště dnes začal oblíbený agrosalon Země živitelka. Ten letos přilákal přes 600 vystavovatelů z Česka i zahraničí. Letošním mottem je udržitelnost. Podle očekávání by měla akce přilákat přes sto tisíc lidí. Na zahájení promluvili například premiér Petr Fiala či předseda Senátu Miloš Vystrčil (oba ODS). Úvodní slova prvního jmenovaného doprovázel pískot.

Jako každý rok agrosalon zahájili významní hosté. V úvodu promluvil také premiér Petr Fiala (ODS), na jehož slova někteří přítomní návštěvníci reagovali pískotem. Premiéra to nechalo klidným a popřál všem přítomným, aby si oblíbenou výstavu užili. „Jsem rád, že vás mohu přivítat na výstavě Země živitelka. Její letošní ročník je věnován mimořádně důležitým tématům, jako je udržitelnost, precizní zemědělství nebo vztah zemědělství a krajiny,“ řekl Fiala.

Fiala zmínil také vysoké ceny potravin, které podle něj netěší nikoho v České republice a i proto se sejde se zástupci potravinářského sektoru. Poukázal na to, že řada firem měla loni výrazně lepší hospodářský výsledek než v předchozích letech a upozornil na to, že některé podniky si loni stěžovaly na vysoké vstupní náklady. „Věřím, že když náklady opět klesají, projeví se to na poklesu cen potravin a že to občané pocítí,“ řekl. Ke zlevnění domácí produkce potravin podle něj přispěje i to, když potravináři a zemědělci loňské mimořádné zisky znovu investují.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by vláda měla jednat i s obchodními řetězci, kteří prvovýrobcům jako dodavatelům diktují ceny. „Jejich filozofie je co nejlevněji koupit o nejdráže prodat,“ řekl. Upozornil na to, že to může vést i k vytlačování producentů z trhu v době, kdy dlouhodobě klesají stavy například v chovech prasat nebo z české krajiny mizí ovocné sady.

Na cestě k udržitelnosti

Devětačtyřicátý ročník agrosalonu Země živitelka začíná dnes a potrvá až do úterý 29. srpna. Hlavním mottem je „Na cestě k udržitelnosti“. Tematicky bude výstava navazovat na předchozí ročník. Pevně věřím a doufám, že následující dny strávené u nás si všichni užijete a 49. ročník agrosalonu Země živitelka naplní vaše očekávání,” uvedl ředitel výstaviště Mojmír Severin.

U dnešního zahájení byl také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Země, která má silné a dobré zemědělství, je mnohem stabilnější a může být stabilnější než jiné země. A pokud tomu tak je, je to zásluha zemědělců a potravinářů, a jako Senát se snažíme, abychom mohli spolupracovat a neházet si klacky pod nohy, ale hledali jsme výhody a nehledali na sobě navzájem něco špatného, to nás totiž nikam neposune,“ prohlásil. Na výstavě letos chybí prezident Petr Pavel, který v době konání čerpá dovolenou. Přijel ale bývalý prezident Václav Klaus. Podle původních informací přitom nikdo z bývalých prezidentů dorazit neměl.

U řečnického pultu stojí primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Za ní zprava: hejtman Martin Kuba, premiér Petr Fiala (všichni ODS), ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a ředitel výstaviště Mojmír Severin. Foto: Elmira Talířová

Důležité je udržet kvalitní českou půdu a motivovat zemědělce, aby se o půdu starali, řekl pro ČTK ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Téma letošního ročníku je Na cestě k udržitelnosti. Myslím, že to je budoucnost, která je klíčová pro české zemědělce, potravináře, ale i pro spotřebitele. Nechceme, aby 50. ročníkem (výstavy) skončila šance oslavit úrodu, poděkovat zemědělcům. K tomu potřebujeme udržet v krajině kvalitní českou půdu, abychom na ní měli zemědělce, kteří budou motivovaní se o půdu starat tak, aby vydržela i dalším generacím. Je to i podpora, kterou chceme jako ministerstvo zemědělství zacílit letos a v dalších letech na podporu precizního zemědělství," uvedl ministr. 

Živitelka se i letos zaměří na novinky z oblasti zemědělské techniky, myslivosti, rybářství, potravinářství, chovu hospodářských zvířat, z oblasti výzkumu a vzdělání a bude také propagovat české potraviny, což ocenila prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová. Svoji premiéru si na výstavišti odbyde nejsilnější sériově vyráběný pásový traktor na světě a sklízecí mlátička Claas Evion.

Zájem vystavovatelů o Zemi živitelku je rekordní. Prezident letos nepřijede

Na konci srpna se na českobudějovické výstaviště vrací nejnavštěvovanější zemědělská výstava Země živitelka. O 49. ročník je podle vedení výstaviště rekordní zájem, přihlášeno je přes 600 vystavovatelů. Letošním mottem agrosalonu je udržitelnost....

Lidé si budou moct prohlédnout zástupce hospodářských zvířat, která jsou zařazena v národní genové rezervě. V pavilonu D5 budou zvířata poprvé umístěna bez vázaného ustájení. Připravena je také soutěž v rychlostní střiži ovcí. A po delší pauze se na Živitelku vrátí také včelaři. 

Národní dožínky se konají tradičně v sobotu. Vyhlášeny budou také výsledky soutěže Zlatý klas zaměřené na novinky ze zemědělské techniky, v níž letos soupeří přes 40 účastníků. Generálním partnerem je Budějovický Budvar, který bude mít podle ředitele Petra Dvořáka po areálu přes 25 výčepů.

Základní vstupné na výstavu zůstalo stejné jako loni, 200 korun. Organizátoři očekávají rekordní účast. Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky české budějovice, země živitelka, výstava, agrosalon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Svoboda

Země živitelka? Spíš Země trpitelka, nebo žebračka. Fialo, buď rád, že na tebe zatím jen pískali. Příště to může být horší...

Úterý, 29. srpna 2023, 13:20Odpovědět

Alena Novotna

Že se nestydí vůbec vystoupit, no a prezident, raději ani nepřijel, zřejmě si neváží svých voličů.

Neděle, 27. srpna 2023, 11:48Odpovědět

Jiří Svoboda

No, já ho naštěstí nevolil, takže mně Pávek nescházel vůbec...Stejně by tam při svých schopnostech byl jenom figurka na ozdobu...

Úterý, 29. srpna 2023, 13:25Odpovědět

Libor Burian

Mafie se práce štítí. Byl tam president Klaus ale nedostal pozvání od orgánů. Pávčka asi zastupoval ten největší osel. Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Neděle, 27. srpna 2023, 12:25Odpovědět

Libor Burian

Fi-jalová vláda válečnickych trpaslíků, kudlanek, trubců, neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele Země. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Neděle, 27. srpna 2023, 03:43Odpovědět

Alois Blatenský

Sprosťárna se tam vůbec ukázat. Vajíčka jsou holt drahá.

Pátek, 25. srpna 2023, 16:13Odpovědět

Martin Vašek

Že by se tam nenašlo pár bedýnek nahnilé zeleniny?

Pátek, 25. srpna 2023, 14:28Odpovědět

Smazaný uživatel

To je stejná bída jako Strojírenský veletrh v Brně. Ten už možná zrušili úplně.

Pátek, 25. srpna 2023, 09:56Odpovědět

Alois Blatenský

Nejsou strojírny, není veletrh.

Pátek, 25. srpna 2023, 16:14Odpovědět

Jirka Bouma

Jo jo, Země živitelka.........bývávalo dámy a pánové ! Republika rozkradená a rozprodaná a nové traktory Zetor ani nikde na poli nevidíte, protože to nikdo nechce ! Zkrátka po 34 letech od revoluce postupujeme směle vzhůru.......

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 23:30Odpovědět

Diskutér T.

ZEMĚ ŽITELKA A ROZKRADENÁ REPUBLIKA VELKÁ.....ŽIVIJÓ ŽIVIJÓ - MONGA LÉTA....

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 13:14Odpovědět

Začala Země živitelka. Úvodní slova premiéra Fialy doprovázel pískot  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.