Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Oceňovaní architekti řeší podobu ZEVO Vráto. Dalším z finalistů je česko-švédský ateliér

PR článek

V Českých Budějovicích se systematicky připravuje komplexní projekt na realizaci zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO), v jehož rámci probíhá architektonický soutěžní workshop. Přihlásilo se celkem 22 soutěžních týmů z Česka, Velké Británie, Slovenska, Rakouska, Švédska, Dánska a Japonska. Už v květnu vybrala odborná porota čtyři finalisty na základě předložených referenčních projektů. Jejich vizitky a ukázky referenčních prací najdete v tomto miniseriálu.

Do finále unikátního projektu se dostaly čtyři ateliéry. Jde o česko – švédský ateliér Lasovsky Johansson Architects, pražský ateliér OVA + Rehwaldt Landscape Architects, českobudějovický A8000 a mezinárodní tým Eiko Tomura Landscape Architects + ohboi + jika-cz, do kterého se spojila česká studia s ateliérem architektky Eiko Tomura, představitelky současné japonské generace landscape architektů. 

Jejich vizitky a ukázky referenčních prací najdete v tomto miniseriálu.

V rámci mezinárodního workshopu Energetický park České Budějovice vznikne unikátní projekt, jak propojit průmyslový objekt s nejbližším okolím. Celou lokalitu by pak mohla, narozdíl od současnosti, využívat veřejnost.

Lasovsky Johansson Architects

Česko-švédské studio, sídlící v dánské Kodani, reprezentují architekti Juráš Lasovský a Hanna Johansson. Ti k účasti v soutěžním workshopu přizvali známé designové studio OMGEVING specializované na krajinnou architekturu a městský design, sídlící v belgických městech Antverpy, Gent, Brusel a také vietnamském Hồ Chí Minh.

Obě studia byla v minulosti několikrát oceněna v rámci mezinárodních soutěží za nápaditá řešení.

Studio Lasovsky Johansson Architects například zvítězilo v mezinárodní soutěži za návrh Muzea Lesních Finů v Norsku, do níž bylo zasláno na 200 projektů. Spolupracující ateliér Omgeving mimo jiné za návrh masterplanu tzv. zeleného koridoru ve Valencii, který by měl proměnit část tohoto španělského města v krajinný park.


Vizualizace Muzeum Lesních Finů v Norsku. Zdroj: LASOVSKY JOHANSSON Architects 

Prvním referenčním projektem, který ateliér do českého workshopu zařadil, je právě Muzeum Lesních Finů v Norsku. „Muzeum navazuje na své blízké okolí, maže hranici mezi vnitřkem a vnějškem. Je obklopeno lesem sloupů, evokuje zvědavost a láká návštěvníky k interakci s budovou a okolní krajinou. Podobně přistupujeme i k řešení českobudějovického Energetického parku," říká Juráš Lasovský.

Ambicí ateliéru je navrhnout udržitelný objekt, který poskytuje přechod mezi krajinou a budovou, kde jsou lidé, navštěvující okolní park, zváni k interakci a hře.

Muzeum Lesních Finů je také odkazem na to, jak jednoduchý, ale charakteristický design může poskytnout silnou identitu pro místo, organizaci nebo dokonce kulturu.


Vizualizace Muzeum Lesních Finů v Norsku. Zdroj: LASOVSKY JOHANSSON Architects 

ČTĚTE TAKÉ: Oceňovaní architekti řeší podobu ZEVO Vráto. Jedním z finalistů je i ateliér OVA + Rehwaldt Landscape Architects

Předseda poroty: Byl to nelehký úkol

Podle předsedy poroty Ing. arch. Petra Štefka výběr finalistů představoval nelehký úkol, protože se do této komplexní soutěže přihlásil nezvykle vysoký počet soutěžících a všichni představili velmi kvalitně sestavené týmy s přesvědčivými zkušenostmi v oblasti architektury, urbanismu a krajinářských úprav. „Radili jsme se s kolegy porotci téměř celý den. Jsme přesvědčeni, že konečný výběr zajistí, aby workshop představil různorodá a pestrá řešení,“ uvedl.

Workshop se zaměřuje na architektonické řešení obvodového pláště technologické části ZEVO, prověří jeho vztah k celému brownfieldu dosluhující uhelné výtopny a navrhne také začlenění areálu do okolní krajiny. Vznikne tak unikátní komplex propojující moderní technologie s kulturní přírodou, na kterou se v těchto místech po dlouhá léta zapomnělo.

Na podzim budou vyhlášeni vítězové, kteří mohou být až tři. Bude se totiž vyhlašovat jeden za každou oblast od obálky objektu, přes vnitřní areál, až po vnější okolí. I v rámci tohoto procesu se počítá s účastí veřejnosti.

ZEVO završí Strategii pro zelené město

Zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO), které především z komunálního odpadu ekologicky vyrobí tepelnou energii a elektřinu, plánuje prostřednictvím své dceřiné akciové společnosti ZEVO Vráto postavit Teplárna České Budějovice.

Projekt ZEVO Vráto, který již loni v dubnu úspěšně prošel procesem EIA a získal souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí ČR s jeho výstavbou, využívá nejmodernější technologie. Zařízení tak bude schopné dlouhodobě plnit přísné emisní a legislativní požadavky. V rámci schválené Strategie pro zelené město dojde k dekarbonizaci teplárny. Po připojení temelínského horkovodu do distribuční soustavy městské teplárny a dokončení retrofitu kotle K12, v němž se bude spalovat dřevní štěpka, představuje ZEVO Vráto třetí klíčovou investici, která umožní teplárně ještě před rokem 2030 stoprocentně vyrábět teplo, chlad a elektřinu z lokálních bezemisních a obnovitelných zdrojů. Je to důležitý příspěvek ke zlepšení kvality ovzduší a životního prostředí nejenom v Českých Budějovicích.

V sérii textů postupně představíme všechny finalisty architektonické soutěže, z níž vzejde budoucí podoba ZEVO Vráto. Další díl zveřejníme v pondělí 4. září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ZEVO Vráto, Teplárna České Budějovice, České Budějovice, architekti, Lasovsky Johansson Architect

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oceňovaní architekti řeší podobu ZEVO Vráto. Dalším z finalistů je česko-švédský ateliér  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.