Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Město řeší následky sobotní bouře. Primátorka svolala krizový štáb

Jihočeský kraj zasáhly v sobotu večer bouřky doprovázené intenzivním deštěm a silným větrem. Plné ruce práce měli energetici, hasiči, ale i městští a státní policisté. Velkou část škod se podařilo během neděle odstranit. Primátorka města svolala krizový štáb. Podle meteorologů má totiž až do zítřejšího rána znovu intenzivně pršet.

„Od Bavorska napříč Českem až po jihovýchod Polska prošel výrazný mezoměřítkový konvektivní systém, který byl doprovázený rozsáhlou a intenzivní húlavou, jak se označuje nárazový vítr spojený s příchodem bouřek nebo silných přeháněk,“ uvedl David Rýva z Českého hydrometeorologického ústavu k sobotním bouřkám na sociální síti X, dříve Twitter.

Sobotní bouřky zastavily provoz na železnicích a zaměstnaly hlavně hasiče, kteří odčerpávali vodu a odklízeli popadané stromy. V neděli večer evidovali přes 640 událostí. „Během dnešního dne jsme ještě řešili zbývající události, takže jsme se celkově dostali ke zhruba sedmi stovkám zásahů. Zhruba 230 jich bylo přímo v Českých Budějovicích, které byly z našeho pohledu zasaženy nejvíce," okomentovala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Následky intenzivních dešťů a silného větru museli řešit také energetici. Během nedělního rána evidovali na území Jihočeského kraje 32 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 16 tisíc odběratelů mělo omezené dodávky elektrické energie. Nejvíce komplikací se týkalo Českobudějovicka, Českokrumlovska a Jindřichohradecka.

„Během včerejšího večera se nám povedlo obnovit většinu dodávek elektrické energie. Dnes ráno už jsme evidovali zhruba jen 350 odběratelů na jihu Čech s omezením dodávek energie. V těchto případech se jednalo o závažnější poruchy, které si vyžádaly delší čas na opravu," uvedl dnes mluvčí společnosti EG.D Roman Šperňák.

Velké komplikace řešili kvůli bouřce lidé v Českých Budějovicích. Tady voda na několika místech zatopila silnice, parkoviště, tvořily se laguny. Následky bouře řešila například i obchodní centra. Nákupní centrum IGY dnes na svých sociálních sítích informovalo, že se podařilo během neděle všechny komplikace vyřešit. „IGY Centrum má již otevřené všechny obchody a služby. Následky sobotní bouře se podařilo odstranit v rekordním čase. Rádi bychom poděkovali všem pracovníkům správy a našich značek za jejich maximální nasazení,“ uvedlo centrum na svých sociálních sítích.

Podobně na tom bylo také dopravně obchodní centrum Mercury. I tady se podle ředitele Jiřího Ludačky podařilo téměř všechny komplikace odstranit už v neděli. Autobusový terminál i podzemní parkoviště podle něj fungují beze změn. Téměř žádné škody nemuselo řešit českobudějovické výstaviště, na kterém se aktuálně koná agrosalon Země živitelka. Podle tiskové mluvčí Michaely Čeňkové bylo v areálu jen několik popadaných stanů vystavovatelů. 

Primátorka svolala krizový štáb

Škody sčítá také město. Primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) kvůli bouřce a předpovědi na následující dny svolala krizový štáb. „V současnosti se intenzivně věnujeme například zprůjezdnění komunikací, čerpání vody a vyklízení zatopených prostor. Problémy v souvislosti s přívalovým deštěm vznikly i v budově magistrátu v Jeronýmově ulici, kde došlo k zatopení výtahové šachty a tím k závadě na elektroinstalaci. Výtah byl do skončení servisního zásahu mimo provoz. Aktuálně je ale opraven a zhruba 50 minut už funguje,“ uvedla dnes odpoledne.

Město zřídilo bezplatnou telefonní linku úseku krizového řízení magistrátu s číslem 722 959 340. „Zároveň přicházíme s nabídkou výpůjček vysoušečů zdarma těm, kteří je potřebují a případně, po domluvě, zajistíme i další materiální pomoc," dodala Škodová Parmová.

Intenzivní déšť a silný vítr. V sobotu večer zasáhlo Jihočeský kraj extrémní počasí. Na řadě míst se zastavila železniční doprava, hasiči odklízí popadané stromy. Voda zkomplikovala dopravu nejen v Českých Budějovicích.

Výstraha meteorologů

S intenzivními dešti a bouřkami musí lidé počítat i v následujících dnech. Meteorologové vydali pro dnešní a zítřejší den výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Nejintenzivnější déšť očekávají v centrálním pásu Čech od jihu k severu, a to hlavně dnes pozdě večer a v noci. „Na Lipensku už za poslední hodinu napršelo i kolem 20 mm srážek a pršet bude intenzivně i nadále,“ uvedli meteorologové.

Po deštích se mohou navíc hladiny některých řek v jižních a středních Čechách zvednout na první, tedy nejnižší povodňový stupeň. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky meteorologové, počasí, bouřka, výstraha, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město řeší následky sobotní bouře. Primátorka svolala krizový štáb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.