Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Táborská zoo postaví záchranné centrum pro šelmy, jež zabaví stát kvůli týrání

Táborská zoologická zahrada začne v polovině září stavět záchranné centrum pro chladnomilné šelmy. Dočasný azyl tam získají zvířata, která zabaví stát, protože žijí v nevyhovujících podmínkách. Centrum bude hotové na jaře příštího roku, náklady budou deset milionů korun. V záchranném centru by mohlo být až osm zvířat. Centrum nabídne dva velké výběhy s ubikacemi, každý s plochou 450 metrů čtverečních. Stavbu z velké části zaplatí Státní fond životního prostředí. Podobné centrum by mělo vzniknout i v liberecké zoo.

„Posláním zoologických zahrad je záchrana ohrožených druhů zvířat, a to i těch, která se dostala do nevyhovujících podmínek. V soukromých chovech u nás žijí stovky velkých šelem. Právě u nich je přitom největší množství jedinců chovaných v nevyhovujících podmínkách. Veřejnost se o tom dozví většinou jen tehdy, když zvíře přežívající v katastrofálních podmínkách uteče nebo dojde k nějakému neštěstí. Tomu lze předejít včasným odebráním zvířat a jejich dočasným umístěním do záchranného centra. U nás v Táboře už brzy šelmy zabavené nezodpovědným majitelům najdou zázemí, než se přesunou do nového domova s vyhovujícími podmínkami," uvedl v tiskové zprávě ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Jak dodal, chovat velké šelmy, jako je tygr ussurijský, není jednoduché. Vedle velkých nákladů na výživu, veterinární péči i zázemí je potřeba mnoho povolení, protože jde o ohrožené druhy zvířat. Přesto někteří lidé stále nařízení obcházejí a zvířata týrají chovem v naprosto nevyhovujících podmínkách, uvedl ředitel. „Taková (zvířata) má stát zabavit, ale reálně se to často neděje, protože zvířata po odebrání často není kam umístit. Někdy tak dojde k tragédiím, jako byla ta před čtyřmi lety na Vsetínsku, kde lev roztrhal svého chovatele," uvedl ředitel.

Jako příklady jak špatný chov vypadá, zmínil tygra uvězněného v malé kleci, v níž se může jen stěží otočit. Jiným příkladem je podvyživená puma, která okusuje kvůli hladu dřevěné ostění ubikace. V Česku žijí v soukromých chovech tisíce velkých chráněných šelem, některé podle Korce ale kvůli nevyhovujícím podmínkám spíše přežívají. „Stát má v takovém případě právo týrané zvíře žijící v nevyhovujících podmínkách majiteli zabavit. V realitě to však naráží na problém s umístěním takového zvířete, to tak často musí zůstat na svém místě a dál trpět," doplnil ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, stavby, zoo, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo postaví záchranné centrum pro šelmy, jež zabaví stát kvůli týrání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.