Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krumlov zvažuje trestní oznámení kvůli sbírce ilustrací. Má podezření z podvodu

Český Krumlov zvažuje, že podá trestní oznámení kvůli sbírce dětských ilustrací, kterou koupilo město za předchozího vedení radnice. Nynější radní dnes na zastupitelstvu řekli, že mají podezření, že šlo o podvod. Město za sbírku zaplatilo milion eur (tehdy asi 25 milionů Kč). Ilustrace nemají ale certifikáty pravosti. Sbírka měla zvýšit návštěvnost klášterního areálu a galerie 3+, lidí tam ale chodí málo, letos asi 2500 turistů, řekli zástupci radnice. Město nesmí podle smlouvy sbírku 50 let prodat. Vlastnil ji Otakar Božejovský, spoluzakladatel švýcarského nakladatelství Bohem Press, od nějž město ilustrace koupilo.

„Spatřuji v tom podezření z podvodu. Asi se budu muset obrátit na policii. Zastupitelé by měli pověřit starostu, aby podal trestní oznámení kvůli podvodu," řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO). Minulé vedení radnice uvádělo, že jde téměř o 600 originálů od 30 autorů ze 16 zemí. Znalec určil cenu na milion eur. Město bude sbírku Božejovskému splácet 5,5 roku.

„Na každou stokorunu, kterou tam (v galerii) návštěvník utratí, vydá občan Českého Krumlova 300 korun. Ta investice nebyla vhodná," řekl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Je podle něj možné, že zastupitelé byli uvedeni v omyl. Nevěděli, že sbírku nelze 50 let prodat, uvedl. Řekl, že Božejovský nabízel sbírku i písecké Sladovně nebo Alšově jihočeské galerii, ale obě odmítly. Návštěvnost galerie, kde ilustrace jsou, je pod 3000 lidí, zatímco v materiálech, jež dostali minulí zastupitelé, byl odhad roční návštěvnosti 15 tisíc až 30 tisíc lidí.

„Je to projekt další profilace klášterů, jak přilákat další návštěvníky," řekl v roce 2021 místostarosta Ivo Janoušek (SN-Město pro všechny), který dnes v areálu klášterů působí.

Klášterní komplex láká ročně několik desítek tisíc lidí. Pětiletá obnova klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století stála téměř 327 milionů korun. Areál funguje od listopadu 2015. Je v něm 260 místností, zahrnuje i téměř 9000 metrů čtverečních zahrad. Areál je dlouhodobě ztrátový. Roční ztráta klášterů je kolem deseti milionů korun. Město dalo letos klášterům provozní dotaci kolem 13 milionů, řekl Uhlíř. V areálu otevřel Krumlov letos v červnu Klášterní muzeum, jež nabízí barokní obrazárnu.

Český Krumlov, v němž žije asi 13 tisíc lidí, má letos po úpravách rozpočet s příjmy 487,9 milionu a výdaji 638,6 milionu Kč. Schodek 150,7 milionu kryje z peněz zbylých z minulých let. Kapitálové výdaje, tedy investice, by měly být téměř 188 milionů.

Po komunálních volbách v roce 2018 ve městě vládla koalice šesti stran a hnutí: ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, SNK-Město pro všechny, Nezávislých a zelených a hnutí Reálný Krumlov. Šestikoalice měla 14 mandátů v 23členném zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Švýcarsko, správa, muzea, výtvarné, děti, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Byl osloven někdo z návštěvníků ? S jakým výsledkem ? O důvodech mafiánského bahna čtěte více ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 5. září 2023, 04:41Odpovědět

Krumlov zvažuje trestní oznámení kvůli sbírce ilustrací. Má podezření z podvodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.