Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Myslivci na jihu Čech v uplynulé sezoně ulovili 189 200 kusů zvěře, víc než dřív

Myslivci na jihu Čech v uplynulé sezoně ulovili 189 200 kusů zvěře. Je to 3200 více než ve stejném období o rok dříve. Nejčastěji zastřelili pernatou zvěř, což jsou kachny a bažanti, dohromady jich ulovili 145 000 kusů. Vyplývá to z aktuálních informací Českého statistického úřadu.

„Jižní Čechy se v porovnání s ostatními kraji v České republice podílely největší měrou na celkovém množství odstřelené zvěře v Česku, a to 18,8 procenta. Následoval Středočeský kraj včetně hlavního města Prahy, a to 18,1 procenta, a Jihomoravský kraj s 15,9 procenta," uvedli statistici ve své zprávě.

Počet ulovených kachen a bažantů se na jihu Čech meziročně nepatrně zvýšil. Naopak klesl počet ulovené mufloní a černé zvěře. Lovecká sezona začíná 1. dubna a končí 31. března.

Poškozené posedy

Jihočeská policie nyní vyšetřuje případ, kdy někdo poškodil čtyři myslivecké posedy v katastru Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku. „Všechny byly nařezané, aby se případně zhroutily. Nikomu se nic nestalo, škoda je 40 000 korun. Událost vyšetřujeme a nevylučujeme ani variantu, že se jedná o konkurenční boj mezi mysliveckými spolky," řekl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Myslivci v Česku uplynulé lovecké sezoně odstřelili rekordní počet jelení a daňčí zvěře. V případě jelenů to bylo 32 884 kusů, daňků 38 653 kusů. Naopak téměř o čtvrtinu klesl meziročně odstřel takzvané černé zvěře, tedy divokých prasat. Myslivci jich ulovili 177 877 kusů.

V uplynulém mysliveckém roce bylo na území Česka 5782 honiteb, z toho 200 obor a 286 bažantnic. Honební pozemky zaujímaly plochu 6,891.273 hektarů, což představovalo 87,4 procenta území ČR. Opět se snížil počet držitelů loveckých lístků, tentokrát o 304 na 88.489 lidí. Počet psů, kteří se dají využít při myslivosti, klesl na 29 907 zvířat. Třetinu z toho tvořili ohaři.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příroda, myslivost, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslivci na jihu Čech v uplynulé sezoně ulovili 189 200 kusů zvěře, víc než dřív  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.