Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bývalý písecký starosta: Po smrti Danihela to nebyla lehká doba

I když Písek patří mezi klidnější jihočeská města, pojí se k němu jedna z nejtragičtějších událostí novodobých dějin v regionu. Před 30 lety zde zahynul romský mladík Tibor Danihel, jehož skupina příznivců hnutí skinheads nahnala do řeky Otavy, v níž se utopil. Písek tím na dlouhou dobu získal nepříjemné stigma, řekl bývalý tajemník městského úřadu a posléze i starosta Luboš Průša.

„Nebyla to lehká doba a město tím několik let trpělo," uvedl Průša. V roce 1993, kdy se tragická událost stala, vedl městský úřad jako tajemník. Přestože od té doby uplynulo 30 let, některé momenty si živě vybavuje.

„Po té tragédii následovalo několik demonstrací a protestů. Jednu chvíli veřejnost považovala Písek za rasistické centrum skinheadů, jindy si o nás lidé zase mysleli, že více protežujeme Romy," řekl Průša.

Podle něj se tragická událost mohla stát prakticky kdekoliv v republice. Po listopadu 1989 a pádu komunistického režimu se ve společnosti objevovaly silné xenofobní nálady. „A Písek rozhodně nebyl městem nebo lokalitou, kde by to napětí bylo extrémně vysoké. V Česku byly v tomto směru mnohem větší problémy v jiných regionech," uvedl Průša. Připomněl například mostecké sídliště Chanov, které bylo známo problematickým soužitím etnik.

Před pětadvaceti lety zemřel v Písku při nájezdu skinheadů Rom Tibor Danihel

Píseckému Romovi Tiboru Danihelovi bylo teprve sedmnáct let, když ho 24. září 1993 skupina příznivců skinheadů nahnala do řeky Otavy, v níž utonul. Následné soudní líčení s viníky prošlo řadou peripetií od zproštění viny u takřka všech...

Jenže koncem září 1993 se příznivci krajní pravice z několika okolních měst sjeli do Písku. Útočníci vyzbrojení baseballovými pálkami, nunčaky a dalšími zbraněmi se vydali směrem k Městskému ostrovu, na němž v té době byla čtveřice Romů. Ti ve strachu z napadení skočili do řeky Otavy, odkud jim skinheadi bránili vylézt. Z chladné vody se nakonec podařilo dostat třem napadeným, tehdy sedmnáctiletý Tibor Danihel však utonul.

Za rasově motivovanou vraždu a pokus vraždy poslal pražský vrchní soud tři mladíky do vězení na 6,5 roku až osm let. V době vraždy byli všichni tři nezletilí a soud jim podle zákona nemohl uložit vyšší než desetiletý trest.

V Písku stále existují lokality, kde žijí početnější romské skupiny. Jde například o sídliště Portyč, Mírové náměstí, ulice Kollárovu a Svatoplukovu. „Ale řekl bych, že v současnosti už nejsou lidé tak silně vyhranění proti Romům. Xenofobní vlna nyní spíše míří na Ukrajince," řekl Průša.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Podhora / MAFRA / Profimedia

Štítky ČR, kriminalita, menšiny, rasismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Jsem toho názoru,že je škoda každého života,zvláště když jde o mladého člověka.Na druhé straně je ovšem pravda,že soudy se chovají mnohem benevoletněji,když takový čin spáchá člen státem chráněného etnika.Synovce mé přítelkyně zabil (zapíchl nožem) romský mladík jenom proto,že mladý kluk byl nekuřák a tudíž neměl u sebe cigarety.Soudkyně romskému mladíkovi vyměřila trest,který byl výsměchem všem pozůstalým a ještě prohlásila,že to všichni musí přece chápat....

Neděle, 24. září 2023, 17:45Odpovědět

Bývalý písecký starosta: Po smrti Danihela to nebyla lehká doba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.