Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Novým ředitelem Jihočeského muzea bude Filip Lýsek

Jihočeské muzeum bude mít od 1. října nového ředitele. Stane se jím Filip Lýsek, který dosud působil jako ředitel Regionálního muzea Český Krumlov. Ve funkci nahradí Františka Štangla, který odchází do důchodu. Do výběrového řízení se přihlásilo šest lidí.

Nový ředitel zvítězil ve výběrovém řízení Jihočeského kraje, které muzeum zřizuje. Do konkurzu se podle vedoucího krajského odboru kultury a památkové péče Patrika Červáka přihlásilo šest lidí. „Ve stručnosti mohu říct, že mé cíle se odvíjejí z dlouhodobé činnosti muzea a projektů, které jsou už nastartované a které směřují mimo jiné k dokončení areálu archeoskanzenu Trocnov a dalších důležitých výstavních událostí, které nás čekají v příštích pěti letech. V případě archeoskanzenu Trocnov byla vybudovaná větší část areálu, ale čeká nás ještě vybudování zázemí, a to bude složitý úkol zejména stavebně - technický a do budoucna provozní," řekl Filip Lýsek. Do výběrového řízení se přihlásil kvůli profesnímu rozvoji.

Sedmačtyřicetiletý Lýsek vystudoval filozofii, andragogiku i dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Zhruba sedm let pracoval na krajském odboru kultury a památkové péče, posledních 12 let pak jako ředitel Regionálního muzea Český Krumlov.

Stávající ředitel František Štangl působil jako ředitel od března 2014, kdy skončila velká přestavba Jihočeského muzea a s ní tehdy po 23 letech i ředitel Pavel Šafr. Štangl byl předtím jako člen ODS krajským radním pro kulturu, pracoval i jako náměstek hejtmana Jiřího Zimoly (tehdy ČSSD). „S panem ředitelem Lýskem jsme si předávali jednotlivé agendy poslední dva měsíce," řekl dvaašedesátiletý Štangl. Dál zůstává zastupitelem ODS v Nových Hradech, je předsedou představenstva Jihočeského vědecko-technického parku i členem správní rady Jihočeské univerzity.

Jednou z největších investic Jihočeského muzea posledních let je středověký archeoskanzen Trocnov v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova. Jeho velkou část otevřelo muzeum letos v září. Jsou tam zemanský dvorec z první poloviny 15. století, selský dvorec i replika vesnice vrcholného středověku. Náklady přesáhly 50 milionů korun.

Jihočeské muzeum se stará zhruba o milion předmětů. Kraj mu jako zřizovatel dal letos provozní příspěvek 67,4 milionu korun. Loni ho navštívilo 158 660 lidí, což je téměř dvakrát tolik než v posledním předpandemickém roce 2019, vyplývá z výroční zprávy. Akce v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova přilákaly loni 20 381 lidí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Jihočeské muzeum, ředitel, nový ředitel, výběrové řízení, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým ředitelem Jihočeského muzea bude Filip Lýsek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.